Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте го: Този зеленчук действа благоприятно върху храносмилателната система

26 юли 2024, 10:22 часа

Артишокът е не само кулинарно удоволствие, но и източник на ползи за здравето, особено за храносмилателната система. Този подобен на магарешки бодил зеленчук, известен с научното име Cynara scolymus, е почитан от векове заради лечебните си свойства. Ролята му за укрепване на здравето на храносмилателната система е многостранна и включва различни компоненти, които действат синергично за подобряване на стомашно-чревната функция.

Едно от основните предимства на артишока е високото съдържание на фибри. Фибрите са от решаващо значение за поддържане на здрава храносмилателна система, тъй като подпомагат редовното движение на храната през червата, предотвратявайки запек.

Артишокът осигурява както разтворими, така и неразтворими фибри. Разтворимите фибри помагат за абсорбирането на водата в червата, като образуват гелообразна субстанция, която може да забави храносмилането, да накара човек да се чувства сит по-дълго време и да подпомогне регулирането на нивата на кръвната захар. Неразтворимите влакнини придават обем на изпражненията и спомагат за по-бързото им преминаване през червата, което е полезно за предотвратяване на храносмилателни разстройства като дивертикулоза.

10 ползи от консумацията на артишок

Артишокът е богат на пребиотични фибри, наречени инулин, за които е доказано, че имат положителен ефект върху здравето на червата. Пребиотиците служат като храна за полезните чревни бактерии, като насърчават балансирания и здравословен микробиом. Здравият чревен микробиом е от съществено значение за цялостното здраве на храносмилателната система, тъй като подпомага разграждането на храната, производството на основни хранителни вещества и защитата от вредни бактерии. Като насърчава процъфтяващата общност от добри бактерии, артишокът спомага за подобряване на усвояването на хранителните вещества и имунната функция, като същевременно намалява симптомите на храносмилателен дискомфорт.

Друг ключов компонент на артишока, който подпомага здравето на храносмилателната система, е цинаринът. Цинаринът е съединение, което се съдържа в листата на артишока и за което е доказано, че стимулира производството на жлъчка.

Жлъчката е храносмилателна течност, произвеждана от черния дроб, която подпомага храносмилането и усвояването на мазнините и мастноразтворимите витамини в тънките черва. Чрез увеличаване на жлъчния поток артишокът спомага за адекватното разграждане и усвояване на мазнините, като намалява вероятността от храносмилателни проблеми като подуване на корема и лошо храносмилане.

Засяване на артишок: Съвети от добрите градинари

Освен това артишокът има доказани хепатопротективни свойства, което означава, че подпомага защитата на черния дроб. Черният дроб играе жизненоважна роля в храносмилането, като произвежда жлъчка и преработва хранителните вещества, абсорбирани от червата. Артишокът съдържа антиоксиданти като силимарин и цинарин, които подпомагат функцията на черния дроб, като намаляват оксидативния стрес и насърчават регенерацията на чернодробните клетки. Здравият черен дроб е от решаващо значение за поддържане на ефективни храносмилателни процеси.

В допълнение към тези ползи артишокът е известен и с противовъзпалителни свойства. Хроничното възпаление в храносмилателния тракт може да доведе до редица проблеми, включително възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон и улцерозния колит. Антиоксидантите в артишока, като кверцетин и рутин, помагат за намаляване на възпалението, като п

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес