Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извън Бразилия: Коя държава в Южна Америка е с най-много население

18 октомври 2024, 22:14 часа

Когато говорим за най-населените страни в Южна Америка, първото място е безспорно – Бразилия води класацията със своето огромно население от около 190 милиона души. Но ако оставим настрана Бразилия, въпросът става още по-интересен: коя е втората най-населена държава на континента? 

Колумбия – втората най-населена държава в Южна Америка

Колумбия, разположена в северната част на Южна Америка, е дом на около 45 милиона души, което я нарежда веднага след Бразилия по брой на населението. Страната е известна с богатото си културно и природно разнообразие, както и със своята стратегическа позиция – тя е единствената държава в Южна Америка, която има брегове както на Атлантическия, така и на Тихия океан.

Как е името на столицата на Колумбия

Колумбия е икономически и политически център в региона, със силно развиваща се инфраструктура и динамичен трудов пазар. Големите градове като Богота, Меделин и Кали са дом на милиони хора, които се събират в тези урбанистични центрове, привлечени от възможностите за работа, образование и бизнес.

Причини за нарастването на населението в Колумбия

Колумбия има сравнително високи нива на раждаемост, които допринасят за стабилния ръст на населението през годините. Въпреки че страната е изправена пред предизвикателства, свързани с политическа нестабилност в миналото, през последните десетилетия тя е постигнала значителен напредък по отношение на икономическото развитие и обществената стабилност. Това допълнително привлича имигранти от други части на Латинска Америка, които търсят по-добри възможности.

Колумбия

Богатата култура и разнообразните етнически групи в Колумбия също допринасят за демографското разнообразие на страната. С население, което включва потомци на коренното население, африкански и европейски мигранти, Колумбия представлява динамичен културен микс.

Колумбия в контекста на Южна Америка

Колумбия не само че е втората най-населена страна в Южна Америка, но също така е ключов играч в региона. Стратегическото ѝ местоположение, развитите градски центрове и силният икономически ръст я превръщат в една от водещите държави на континента. Колумбийските култура, музика и изкуства имат значително влияние в Латинска Америка, като страната е известна с таланти като Шакира и Габриел Маркес, които я поставят на световната карта.

Наркокартелите в Колумбия със свръхпроизводство на кокаин - дилърите не смогват

Същевременно, Колумбия играе важна роля в политическия и икономическия съюз на Южноамериканските нации. Тя участва активно в различни регионални инициативи, целящи подобряване на икономическата интеграция и стабилността в Латинска Америка.

Колумбия, с население от около 45 милиона души, заема второ място по население в Южна Америка след Бразилия. Нейното демографско, културно и икономическо значение продължава да нараства, правейки я ключов играч в региона. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес