Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследователи разкриват 3 прости принципа за здравето на дълголетниците

17 септември 2024, 15:36 часа

Ето три от най-важните изводи за съчетаване на дълъг живот с жизнено здраве: златният стандарт на стареене, към който всички се стремим.

Още: Какво казват експертите: По-умни ли са разхвърляните хора

Решителност

Чувството за цел удължава живота ни с години. Учени от Португалия изследват 121 столетници, за да получат по-добра представа дали си струва да се живее до 100 години. Само една трета от тях посочват, че не искат да живеят по-дълго, а често срещано обяснение, освен лошото здраве, е липсата на цел в живота.

Тези, които са доволни, че ще продължат да остаряват и след 100-те си години, намират смисъл и удовлетворение в празнуването на семейни постижения, като например да видят как внук завършва университет или се жени, или да се срещнат с ново правнуче.

Устойчивост

Експертите по дълголетие твърдят, че емоционалната устойчивост е загадъчен фактор Х, който играе ключова, макар и не напълно изяснена роля за това колко дълго живеем. Тя е помогнала на оцелелите от Холокоста да възвърнат живота си, както и на тези, които са преодолели земетресения или дори физическо и емоционално насилие, да възстановят своя.

Д-р Лаура Карстенсен, директор на Станфордския център за дълголетие, ръководи проучване, което изследва благосъстоянието на възрастните хора в разгара на пандемията COVID-19. Бичът, разбира се, нанесе ужасни поражения на възрастните хора - най-честите и най-многобройните му жертви.

Въпреки това „установихме, че възрастните хора съобщават за по-малко отрицателни емоции в живота си и за повече положителни емоции, отколкото по-младите“, казва Карстенсен.

Оптимизъм

Изследователи от Медицинския факултет на Бостънския университет, проучвайки как оптимизмът влияе върху здравето ни, като проследяват 233 възрастни мъже в продължение на 14 години, установяват, че той изглежда насърчава емоционалното благополучие, като ни помага да се справяме по-конструктивно с ежедневния стрес.

„Оптимизмът може да допринесе за доброто здраве на хората с напредването на възрастта“, казва д-р Левина Лий, клиничен психолог, съавтор на изследването.

Още: Според учените всеки има доминираща емоция: Каква е вашата?

Лий участва и в отделно проучване на расово и социално-икономически разнообразна група от близо 160 000 американски жени на възраст от 50 до 79 г. То установява, че вероятността тези, които са били най-малко песимистично настроени, да живеят след 104 г. е с 10% по-голяма.

Според изследването на д-р Бека Леви, епидемиолог в Училището по обществено здраве към Йейлския университет, позитивните убеждения относно остаряването могат да удължат живота ни с цели 7,5 години.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес