Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изберете този начин на отопление, за да спестите пари през зимата

08 февруари 2021, 07:35 часа
Реклама

Въпреки меката зима не забелязахме особено редуциране на сметките за ток и средствата, похарчени за отопление.

Затворените места за развлечение и култура, редуцираните пътувания, работата от вкъщи принудиха хиляди хора да останат вкъщи за по-дълго и през целия ден, което налага ефективно отопление 24 часа в сравнение със средно 4 часа след работно време през предходната година. И тъй като ни предстоят още почти 2 зимни месеца, очертаващи се застудявания и необходимост от поддържане на добра температура в жилището, съвсем естествено възниква въпросът кой начин на отопление е най-изгоден и ще ни помогне да спестим средства  – нещо, което е от съществено значение при растяща безработица и нарастваща финансова криза. Отговорът на този въпрос не е еднозначен, тъй като зависи от населеното място и наличното оборудване.

Пелетите са изключително изгодно средство за отопление, което може да използвате и за топла вода. Като общ разход за сезона те ще ви излязат най-евтино. Проблемът е, че не са приложими за всяко жилище и че първоначалната инвестиция за изграждане на инсталацията и камината не е никак евтина – обикновено цената ѝ е поне около 8 000 лв. В случай, че нямате тези средства или не бихте искали да ги вложите за отопление, то този вариант отпада и не е подходящият за вас. По същият начин стоят нещата и с изгодния природен газ.

За градското жилище и без огромни първоначални вложения за изграждане на системи и инсталации най-изгоден е климатикът. Той консумира в пъти по-малко енергия от печките тип духалка и маслените радиатори. Естествено е важно да е енергоспестяващ и висок клас. Покупката му също е инвестиция, но не в размер, съотносим към размера на инсталациите за пелети. Може да се сдобиете с уреда и на изплащане и реално да не усетите тежестта на вложението. Така ще имате възможност да си позволите покупката на хубав и качествен климатик, без да нарушите бюджета си. Цената му доказано се изплаща с времето, тъй като сметката за отопление спада с около 30% в сравнение  с духалки и радиатори. Отоплението на климатик е по-изгодно и от парното и по-удобно от твърдото гориво. Неудобство е невъзможността да затоплите банята, поради което препоръчваме, ако имате парно, да не го изключвате изцяло. Щом така или иначе ще плащате сградна инсталация, то оставете радиатора в банята си. Този комфорт няма да оскъпи значително отоплителния сезон, а ще осигури удобство в мокрите помещения и те няма да изстудяват затопляните с климатик стаи.

Ако живеете в малко населено место или в къща с двор, то твърдото гориво остава добър и изгоден избор за икономично отопление. В големия град е непрактично и не винаги възможно, но в малките градчета и села дървата са евтин начин да преживеете зимата, имайки предвид, че тези за огрев са около 70 лв., а отпадъчни, които са изключително икономичен вариант при финансови затруднения, може да откриете и за 40 лв.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес