Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имало ли е хибриди между хора и животни?

02 май 2022, 13:45 часа

Напоследък в медицинските среди стана много популярна версията, че една от основните причини за пандемията от коронавирус с толкова висока смъртност е прекомерното и неконтролирано използване на антибиотици от човечеството, което доведе до смъртта на бактерии, съдържащи вируси.

Как да спрем процеса на усвояване на антибиотици, като се има предвид поразителната склонност на човечеството да се самолекува.

Испански учени решили да кръстосват маймуна с мъж. Целта, както обикновено, е добра - да се реши проблема с липсата на органи за трансплантация, а чрез сходството на тялото на маймуната максимално до хомо сапиенс.

Клайв и Елза са семейство учени по биоинженерство. В своята лаборатория те тайно комбинират ДНК на животните и хората. Роденото същество в началото може да стане източник на уникален фармацевтичен протеин. Вместо това, съвсем предвидимо, става източник на смърт.

Биолозите посегнаха към най-разумното - хомо сапиенс. Група испански изследователи ще отидат в Небесната империя, за да създадат хибрид човек-маймуна. Подобни експерименти са забранени по етични причини. Учените се оправдават: не става дума за кръстосване като такова, а за създаване на химера. А това е съвсем различно.

От ембриона на едно животно първо се отстранява част от клетките, от която трябва да се образува определен орган – да речем бъбрек. На тяхно място се поставят стволови клетки на друго същество, които ще заменят този орган. В резултат на това експертите смятат, че можете да получите същата маймуна, но с човешки бъбрек - един вид жив инкубатор на донорски органи, или дори кръв! Американски учени вече успяха да създадат мишки с човешки тромбоцити.

Хибридният мъж, който съответства на антропоидите, расте по-бързо от раждането си от обикновения човек, придобива невероятна сила до три-четири години, много по-малко чувствителен към болка, безразборен в храната, предпочита сексуалните удоволствия пред всички забавления.

Изкуственото осеменяване на шимпанзетата с човешки семена не донесе резултати. Но дори и да приемем, че това е възможно – обясняват съвременните учени – хибридът ще бъде безплоден. В крайна сметка той ще има нечетен брой хромозоми. По същия начин, както например при мулета, смес от магаре и кобила също е стерилна.

„Какво ще стане, ако стволовите клетки избухнат и образуват човешки неврони в мозъка на животното? Ще има ли съзнание? Какво ще стане, ако тези стволови клетки се превърнат в сперма?“ пита Анхел Рая, лекар от Центъра за регенеративна медицина в Барселона.

За това, поне сега, едва ли ще знаем. Експерименталните ембриони с човешка ДНК живеят само няколко седмици. След това, по етични причини, те трябва да бъдат унищожени. Но кой знае какви други фантастични истории рано или късно генното инженерство ще хвърли в пространството.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес