Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Игнац Земелвайс - лекарят, който даде на медицината антисептичните методи

20 март 2020, 10:51 часа

Днес Google отдава почит на едно от най-големите имена в медицината - Игнац Филип Земелвайс (1 юли 1818 г. - 13 август 1865 г., Австрийска империя).

Реклама

Земелвайс е известен с прилагането на антисептичните методи, които сериозно са ограничили разпространението на зарази и са свели до минимум смъртните случаи.

Земелвайс е лекар и учен в Австрийската империя, специализирал хирургия и акушерство. През 1847 г. той прави един от първите опити за изследване на причините на следродовата треска (т.нар. сепсис) у много родилки. Той прави проучвания в болниците, където смъртността при раждане често била между 30 и 50%, като това много превъзхождало смъртните случаи в домашни условия.

Лекарят първоначално прави предположения, че инфекцията се донася от инфекциозното и патологоанатомичното отделение на лечебните центрове. За тогава се е знаело, че медиците практикували в патологоанатомията, а веднага след работата върху трупове, отивали да израждат, почиствайки ръцете си единствено с обикновени носни кърпи или парцали.

Земелвайс започва да си дава сметка, че случаите на родилна треска в акушерските клиники спадат драстично след прилагането на елементарни хигиенни мерки като дезинфекция на медицинските пособия и най-вече на ръцете на персонала.

През спомената 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция, като за целта използва разтвор на хлорна вар. Благодарение на това смъртността сред родилките и новородените спада с над седем пъти – от 18 до 2,5%.

За съжаление, медицинската общност гледала на публикациите на лекаря, меко казано, с неодобрение. Неговите предположения и опити за доказателства на хипотезата му за дезинфекцията на помещения, прибори и ръце, преди каквито и да било медицински манипулации, са остро отхвърлени от колегите му.

На 30 юли 1865 г. Земелвайс е вкаран с измама в лудница в предградието Дьоблинг (днес окръг на Виена). Той разкрива измамата, прави опити да избяга, но е заловен от персонала, който го пребива по особено жесток начин. Земелвайс умира след 14-дневен престой в лудницата от септицемия (обща гнойна инфекция - бел. ред.) на 47-годишна възраст.

Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 г. в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките“, а родният му дом на улица „Апрод“ е превърнат в Музей на историята на медицината.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес