Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хранителните навици, които ще променят живота ви

17 юли 2022, 19:10 часа

Повечето от нас просто вземат предвид видовете храни, които консумират, когато мислят за здравословно хранене. Често пренебрегваме факта, че развиването на здравословни хранителни навици е ключов компонент на доброто хранене. Може да се наложи да промените някои ежедневни процедури, за да консумирате повече богати на хранителни вещества храни. Но спокойно, не е толкова трудно, колкото изглежда! Вместо да се тревожите за всяко хранене, развиването на здравословни хранителни навици ще ви улесни да се храните добре и да се върнете към удоволствието от храната.

10 хранителни навика, които ще променят живота ви

1. Яжте умерено

Тайната на успеха е умереността. За вашето хранене и общо здраве е от решаващо значение да си позволите свободата да консумирате каквото искате в разумни количества. Лакомствата са си лакомства! Когато все пак се наградите с фунийка сладолед, не се чувствайте виновни за това. Вместо това купувайте по-малко от храните, които искате да ограничите. Когато вашият хладилник и килер са пълни с нездравословни храни и сладкиши, ще ви бъде трудно да устоите на изкушението. Вместо това се запасете със здравословни закуски.

6 неща, които ще ви помогнат по-лесно да стартирате със здравословното хранене

2. Контрол на порциите

Размерът на порциите насърчава умереността в храненето и предпазва от преяждане. Допълнителните калории, които приемате от по-големи количества храна, ще ви накарат да ядете повече, което ще ви върне назад. Използвайте по-малки чинии. Можете значително да подобрите контрола на порциите си чрез поставяне. По-малка чиния може да заблуди мозъка ви да повярва, че ядете повече, според изследване, което може да ви помогне да избегнете преяждането.

3. Слушайте тялото си

Въпреки че може да не се почувствате сити веднага, не трябва да продължавате да ядете, докато не почувствате неудобство. Не яжте от скука, по-скоро яжте, когато сте гладни. Несъзнателното хранене, когато не сте гладни, води до прием на калории, който е твърде висок от храни с по-малко хранителни вещества. Яжте постепенно. Помислете какъв е вкусът и усещането на вашата храна. Вместо да поглъщате храната си, вкусете я! Не забравяйте да намалите темпото, за да можете да почувствате как гладът изчезва и усещате комфортно, сито усещане.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

4. Не пропускайте хранения

Пропускането на хранене понижава метаболизма ви и дори може да доведе до наддаване на тегло. Нивата на кръвната ви захар също намаляват в резултат на това. Закусвайте всеки ден. Метаболизмът ви ще има голяма полза от добрата закуска в разумен час и ще се чувствате по-малко гладни през останалата част от деня.

5. Обърнете внимание на продуктите, които използвате

Разберете какво ядете. Да знаете колко хранителни вещества получавате от храната си е от съществено значение за здравословните хранителни навици. Знайте как да тълкувате етикетите на храните. Постоянно проверявайте нивата на захар, натрий, наситени мазнини и трансмазнини.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес