Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни за растеж на косата, които наистина действат

09 октомври 2024, 18:00 часа

Продуктите за коса заемат по-голямата част от вниманието ни, когато става въпрос за грижа за косата. Често фокусът е върху шампоаните и балсамите, които поддържат косата в най-добрия ѝ вид. И докато инвестирането в правилните продукти за грижа за косата има огромно значение за нейното здраве, можете също така по естествен начин да стимулирате растежа и гъстотата на косата си, като се храните с правилните храни. 

Добре балансираният хранителен режим за здравето на косата трябва да включва, но не само, витамин D, витамин С, фолат (витамин В12), рибофлавин (витамин В2), биотин, желязо, цинк, селен, антиоксиданти и омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и да включва достатъчно количество макронутриенти като протеини и здравословни мазнини.

Най-добрите храни за растеж на косата

Още: Трансформация без драстични промени: Начини да освежите прическата си

Постни меса и домашни птици

Косата е изградена предимно от протеини, затова е изключително важно да си набавяте достатъчно протеини в диетата. Постните меса и птичето месо са едни от най-популярните източници на този хранителен елемент, а освен това са богати и на желязо. Недостигът на желязо е свързан с косопада, а храните, богати на желязо, могат да помогнат за неговото предотвратяване. Червеното месо, в частност, съдържа и цинк.

Висококачественото говеждо и птиче месо са фантастични добавки към диетата ви, за да увеличите общия прием на протеини, като същевременно снабдявате организма си с осем незаменими аминокиселини, които той не може да произведе сам. Да не говорим, че тези меса са богати на хранителни вещества като желязо, магнезий, калций и витамини като D, B6 и B12, които подпомагат здравето и здравината на косата.

Боб, леща и киноа

Още: Как да се справим с идващия есенен косопад

Ако не ядете месо, няма страшно. Растителните продукти като боб, леща и тофу също са отлични източници на протеини и цинк. Цинкът подпомага растежа и възстановяването на тъканите на косата.

За тези, които са на растителна диета, киноата е основна суперхрана. Отличаваща се с пълноценен протеинов профил, киноата съдържа всички аминокиселини, които организмът ви не може да произведе сам. Тя дори съдържа антиоксиданти, които помагат за предпазване на косата от увреждане. Ако не сте много запознати с готвенето с киноа, започнете, като замените традиционните си въглехидрати, като хляб или ориз, с тези пълни с протеини зърна.

Риба

Богати на омега-3 мастни киселини, които подпомагат растежа и плътността, мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са отлични за здравето на косата. Нещо повече, те са пълни с протеини, витамини от група В, желязо и витамин D, които могат да подобрят здравината и блясъка на косата ви. Сьомгата и зеленчуците, съчетани с питателен въглехидрат, например кафяв ориз, са чудесен начин да си осигурите вкусно балансирано ястие и едновременно с това да помогнете на косата си.

Още: Магически трик, който ще направи хвърчащата ви коса гладка и блестяща

Яйца

Яйцата са друг герой в грижата за косата, пълни с протеини и биотин, които стимулират производството на кератин и ускоряват растежа. В допълнение към това, цинкът, селенът и витамините D и B, които се съдържат в яйцата, също помагат за грижата за здравето на скалпа. Те съдържат и L-цистеин. L-цистеинът допринася за образуването на дисулфидни връзки в протеиновата структура на косата, което спомага за поддържането на здравината и целостта на косъма.

Зеленолистни зеленчуци

Можете да си набавите дневната порция желязо и чрез спанака, който е и източник на витамин А. Други зеленолистни зеленчуци като кейл и зелена салата също са топ храна за растежа на косата. Те са богати на редица хранителни вещества, включително желязо. Желязото помага за доставянето на кислород до клетките за здравословен растеж, така че недостигът на този важен минерал може да повлияе негативно на растежа на косата.

Авокадо

Авокадото съдържа витамин А, витамини от група В, С, D, Е, желязо, цинк и биотин.

Ядки, семена и пълнозърнести храни

Ядките и семената съдържат цинк и още няколко важни витамини и минерали за грижа за косата, включително витамини В и Е, цинк и мастни киселини.

Те също така са с високо съдържание на омега-3, които помагат за подхранването на косата, подпомагат нейния растеж и придават блясък. Орехите съдържат биотин, витамини Е и В, допринасят за по-силна коса и предотвратяват косопада. Бадемите са богати на витамин Е, за който се знае, че предпазва от увреждане на косата, а бразилските орехи са чудесен източник на селен, който е от решаващо значение за здравето на скалпа.

Цитрусови и горски плодове

Цитрусовите и горските плодове, като портокали, грейпфрути, лимони, боровинки са богати на витамин С, който подпомага производството на колаген.

Плодовете акай и боровинките са богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на косата от оксидативен стрес, като я поддържат сияйна.

Млечни продукти

Млечните продукти съдържат както витамин D, така и L-лизин. L-лизинът е от съществено значение за производството на колаген, който е протеин, спомагащ за поддържането на структурата и здравината на косата, кожата и ноктите. За допълнителен прием на протеини, консумирайте и кисело мляко. То съдържа всички гореизброени вещества, както и В5 и протеини.

Вода

Технически тя може и да не е храна, но водата заслужава място в този списък. Хидратацията е от съществено значение за цялостното здраве, включително за здравето на косата. Дехидратацията може да направи косата крехка и по-податлива на накъсване.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес