Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които могат да се консумират, дори ако са покрити с плесен

24 юли 2024, 14:00 часа

Когато видим мухъл по продуктите, първото нещо, което ни идва наум, е веднага да ги изхвърлим в кофата за боклук. Това обаче не винаги е правилното решение. Нека разберем кои продукти можете да отрежете от плесента и да продължите да консумирате и кои трябва да изпратите на боклука без съжаление.

Сирена

Съществуват редица сирена, за които наличието на плесен е съвсем нормално. Този процес дори е част от технологията на производството им. Така например сирената горгонзола, стилтон, асиаго и пармезан често са покрити с лек слой плесен. Това в никакъв случай не ги прави опасни за здравето.

Достатъчно е да се отстрани горният слой на продукта, дебел около два сантиметра, и сиренето може спокойно да се консумира. Основното условие е ножът да се поддържа чист, за да не се пренесе плесента вътре в продукта.

Твърди плодове и зеленчуци

Не всички плодове и зеленчуци са податливи на дълбоко проникване на плесен. Храните с твърда структура, като зеле, картофи, сладки чушки, моркови, ряпа и някои видове круши, могат да се консумират, след като се отреже горният слой с два и половина сантиметра разлика.

Но трябва да сте изключително внимателни - важно е да се отървете от най-малките следи от плесен и дълбоки „корени“, в противен случай храната може да стане не само невкусна, но и опасна.

Месо

На пръв поглед плесенясалото месо може да изглежда неподходящо. Но не правете прибързани заключения! Саламите и домашно осолената шунка често са покрити с бяла плесен, което е нормално.

Производителите специално обработват такива продукти с мая, за да създадат защитна коричка, която предотвратява проникването на бактерии. Освен това благодарение на това месото може да се съхранява в хладилника в продължение на няколко месеца, като остава свежо и безопасно.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете храна с мухъл

Кои храни трябва да изхвърлите незабавно?

Хлебни изделия

Проблемът с тестените продукти е в тяхната пореста структура, която е идеална за разпространение на плесени. Дори и да отстраните видимите следи, вътре все още има микроскопични спори на гъбички. Ето защо всички хлебни изделия, сладкиши и кифлички с признаци на плесен трябва да се изпращат в кошчето за боклук, без да се замисляте.

Меки сирена и домашна извара

За разлика от твърдите сирена, меките сирена, като Бри, Камамбер и други подобни, се развалят много бързо. Те са благоприятна среда за размножаване на бактерии като E.coli, което ги прави опасни и при най-малката следа от плесен.

Трябва да избягвате да консумирате и плесенясали резени твърди сирена, тъй като рискът от разваляне на нарязаните продукти е много по-висок. Домашно приготвената извара също е в тази рискова група, тъй като в нея може да се развие мухъл много преди да се забележи с очите.

Какво ще стане, ако изядете мухлясала храна ?

Мармалади и конфитюри

Изглежда, че конфитюрите и мармаладите, покрити с плесен, могат да бъдат спасени – може би е достатъчно да се отстрани горният слой. Но това е голяма заблуда.

Микотоксините, които се разпространяват в продукта, не могат да бъдат отстранени напълно. Тези опасни съединения правят цялата маса сладко негодна за консумация. Единственият вариант е да изхвърлите сладкото.

Ядки и бобови растения

Въпреки плътната си структура ядките и бобовите растения често са засегнати от плесени. Те не могат да бъдат почистени от гъбичките, ако вече са се появили признаци на разваляне. Дори минимално количество плесен ги прави опасни за здравето, затова е по-добре да не рискувате и веднага да изхвърлите развалените продукти.

Запомнете, че мухълът по продуктите - невинаги е присъда. Някои от тях могат да бъдат спасени чрез внимателно отстраняване на засегнатите участъци, но при други е по-добре да не се рискува. Основното нещо е предпазливостта и спазването на всички предпазни мерки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес