Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората със зелени очи са наистина специални

02 септември 2021, 07:13 часа

1.            Зеленооки хора се срещат много рядко. Зеленото на очите е най-редкият цвят в световен мащаб. Само около 2 % от хората по света имат естествено зелени очи. Това е генетична мутация, която води до ниски нива на меланин, макар да е повече, отколкото е при сините очи.

2.            Зелените очи, всъщност, нямат никакъв цвят. Точно така - странно, но вярно! Въпреки че зелените очи имат този прекрасен нюанс на смарагд, самите ириси нямат действителен пигмент. Подобно на сините очи, цветът, който възприемаме, е резултат от липсата на меланин в ириса. Колкото по-минимално е количеството на меланина има в ириса, толкова повече светлина се разсейва, което прави очите зелени.

3.            Къде по света има най-много зелени очи? Най-голям брой хора със зелени очи се среща в Ирландия, Шотландия и Северна Европа. Всъщност в Ирландия и Шотландия повече от три четвърти от населението имат сини или зелени очи – 86%!

4.            Много фактори влияят върху появата на зелените очи. Шестнадесет отделни гена са идентифицирани като допринасящи за цвета на очите. Така че, без значение каква е баграта на очите на вашите родители, вашият може да се окаже почти всеки цвят.

5.            Ликиян, Китай е гореща точка за зелени очи. В Китай има село, наречено Ликиян, в което две трети от всички жители днес имат зелени очи и руса коса. Зелените очи и русата коса са рядка комбинация. Смята се, че високата концентрация на зеленооки, русокоси хора в Ликиан е свързана с тяхното потекло. Предполага се, че населението на Ликиан произхождат от мистериозно изчезналата армия на римския генерал Марк Крас.

6.            Бебетата не са със зелени очи в началото. Всяко бебе се ражда с кафяви или сини очи. Средно между шест месеца и три години отнема на децата да се обособят зелените им очи.

7.            Може ли зеленият цвят на очите да повлияе на личността? Няма научни данни, които да доказват, че цветът на очите е фактор за определяне на личността. Само за забавление - ето някои черти на личността, които исторически са били свързвани със зелените очи в басни и фолклор: интелигентност, страст, загадъчност, креативност, ревност и големи лидерски умения.

8.            Тъй като в очите със зелен цвят присъства много по -малко меланин отколкото в  кафявите, техните притежатели са изключително чувствителни към UV лъчите. Колкото повече меланин, толкова по-добра защита от слънцето - пигментът на очите буквално защитава ретината. Подобно на хората със сини очи, тези със зелени очи са по-сензитивни към внезапно увеличаване на светлината.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес