Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитър трик, с който да запазите ягоди, череши и други плодове - опитвали ли сте го?

14 юни 2023, 09:22 часа

Сигурно ви се е случвало да донесете вкъщи много череши, ягоди и малини и да осъзнаете, че не можете да изядете всичко това, а и плодовете скоро ще се развалят. Този трик ще удължи срока им на годност с няколко дни, за да можете да се насладите на ярките вкусове на лятото.

Ягоди, малини, къпини и череши са перфектните летни лакомства, които се вписват дори в най-ограничената диета. Те обаче имат една особеност. Независимо дали се наслаждавате на череши в чист вид или добавяте сметана към ягоди или къпини, краткият срок на годност на тези плодове може да бъде разочароващ, особено ако сте се запасили с голяма порция пресни продукти.

Веднага щом ягодите загубят свежестта си, те стават меки и характерният сладък вкус изчезва. Черешите също губят предишната си еластичност, ако са презрели. Малините и къпините дори могат да покажат признаци на увяхване пред очите ни, като през деня напълно се разпадат. Всички тези плодове могат да развият и плесени, които бързо се разпространяват върху други храни, съхранявани наблизо. А най-неприятното нещо е да откриете нещо подобно в хладилника, особено ако сте очаквали с нетърпение нещо апетитно.

Има обаче неща, които можете да направите, за да запазите черешите, ягодите, къпините и малините по-дълго време.

Как да съхраняваме плодове и зеленчуци цял месец, без да се развалят

Ще ви трябват:

  • бял оцет
  • вода
  • голяма купа
  • гевгир или купа за салата

Първо, в голяма купа добавете половин чаша бял оцет и две чаши и половина вода. Сложете ягодите (или малините, къпините или черешите) в тази течност. Оставете да престои няколко минути. След това извадете плодовете и ги подсушете добре. Можете да излеете водата от оцета и да оставите ягодите, малините, къпините или черешите да се изсушат в цедка, а за да ускорите процеса, използвайте хартиени кърпи. Внимавайте да не смачкате плодовете.

Оцетната киселина в белия оцет действа като дезинфектант и убива всички бактерии или спори на плесени по плодовете и зеленчуците. Важно е да се уверите, че сте изсушили плодовете напълно, тъй като излишната влага може да доведе до по-бързото им мухлясване.

Препоръчителни условия за съхранение на плодове и зеленчуци

След като сте направили този трик, съхранявайте ягодите, къпините, малините или черешите в хладилника върху хартиена кърпа и се старайте да давате място на плодовете, за да не се набръчкат. Това би трябвало да увеличи срока на годност с няколко дни.

Друг начин за удължаване на срока на годност на ягодите е да запазите дръжките, прикрепени към плодовете, възможно най-дълго. Ако забележите, че някоя от плодовете е мухлясала или омекнала, отстранете я възможно най-скоро, за да предотвратите разпространението на плесента върху други плодове. Препоръчително е да бъдете внимателни и да не оставяте ягодите за дълго време, като се опитвате да ги изядете преди дълго пътуване или да ги замразите за в бъдеще. Освен това можете да приготвите десерт с горски плодове, за да мотивирате семейството и гостите да ги изядат по-бързо.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес