Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хипохондрията и силата на внушението - как да прекъснем порочния кръг

11 октомври 2024, 20:00 часа

Хипохондрията, наричана днес по-често тревожно разстройство, е състояние, при което хората изпитват прекомерна тревога, че имат сериозно заболяване, въпреки че нямат никакви или имат минимални симптоми. Това безпокойство може да бъде дълбоко разрушително и да повлияе на ежедневния живот и благополучието. В основата на това състояние е силата на внушението - психологически механизъм, при който мислите и убежденията на човека относно здравето могат да подсилят и изострят изпитваната тревога.

Силата на внушението играе решаваща роля при хипохондрията. Когато хората са заети с мисълта, че са болни, те са склонни да забелязват по-силно нормалните телесни усещания и да ги тълкуват като признаци на сериозно заболяване. Този процес се подхранва от когнитивно отклонение, при което лицата с хипохондрия са по-склонни да се фокусират върху симптомите и да ги преувеличават. Например леко главоболие може да се интерпретира като признак на мозъчен тумор, което води до повишена тревога и допълнително внимание към симптома.

Прекъсването на порочния кръг на хипохондрията включва справяне както с когнитивните, така и с поведенческите аспекти на състоянието. Когнитивно-поведенческата терапия често се прилага като метод на лечение. Тя помага на хората да идентифицират и да се противопоставят на ирационалните си убеждения за болестта. Като преформулират тези мисли, хората могат да намалят прекомерната тревожност и да се съсредоточат върху по-реалистични и по-малко притеснителни интерпретации на телесните си усещания.

Още: Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Поведенческите стратегии също играят решаваща роля. Един от ефективните подходи е експозиционната терапия, при която хората постепенно се сблъскват със страховете си по контролиран начин. Например, вместо да избягват медицинската информация или да избягват лекаря изобщо, пациентите могат да се научат да понасят тревожността, която идва с търсенето на медицински съвет или обсъждането на здравословни проблеми. Този подход помага да се намали страхът, свързан с мислите за здравето, и насърчава по-балансирана перспектива.

Образованието и самоосъзнаването също са основни компоненти за прекъсване на цикъла. Изучаването на естеството на хипохондрията и разбирането, че това е често срещано и лечимо състояние, може да помогне на хората да се чувстват по-малко изолирани и по-силни. Техниките за самоосъзнаване, като например упражнения за осъзнатост и релаксация, също могат да помогнат на хората да се справят с тревожността си, като насърчават чувството за спокойствие и намаляват фокуса върху тревожните мисли.

Освен това създаването на подкрепяща среда е от решаващо значение. Насърчаването на пациентите да изградят мрежа от подкрепящи ги приятели, членове на семейството или групи за подкрепа може да осигури емоционална увереност и да намали чувството за изолация. Редовните, незастрашаващи медицински прегледи при доверен доставчик на здравни услуги също могат да помогнат за намаляване на страховете чрез осигуряване на постоянна увереност и избягване на ненужни медицински тестове, които могат да засилят тревожността.

Как можем да контролираме паник атаките: След пандемията все повече хипохондрици

Защо хипохондриците живеят по-кратко

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес