Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвим ориза грешно - ето как да го направим, за да премахнем токсините от него

17 ноември 2020, 11:00 часа

Оризът е неизменна част от менюто на хората по цял свят. Интересен факт е, че за периода 2018-2019 година са консумирани общо 486,62 милиона тона ориз в света.

Освен основна храна, той е източник на естествено срещащ се токсин под формата на арсен - водоразтворимо вещество, класифицирано като канцероген от група 1 от Международната агенция за изследване на рак.

Арсенът се натрупва около десет пъти повече в ориза, отколкото в другите зърнени култури, поради факта, че се отглежда в наводнени полета.

Токсинът се складира в най-високи количества във външния слой на зърното. Дори и фактът, че неполираният кафяв ориз съдържа от 75 до 90 процента повече хранителни вещества, не е от особено значение в случая. Арсенът е изключително опасен за бебета и деца, ако го консумират в големи количества.

Но добрата новината е, че съществува прост метод за готвене на ориз, който гарантира премахне на по-голямата част от арсена в него.

Проучване доказва, че този метод на кулинарна обработка не само значително редуцира съдържанието на токсини, но и запазва непокътнати ценните хранителни вещества.

Опитът е проведен от изследователи от Университета в Шефилд, Великобритания. Те са установили, че варенето чрез метода на усвояване (PBA) може да премахне 50 процента от естествения арсен в кафявия ориз и 74% от същия токсин, открит в белия ориз.

Откритият метод е лесен за приложение в домашни условия.

Важно е да се изпълнява точно. Първоначално се кипва водата, в която ще се вари ориза, но в случая е важно и съотношението на двете съставки - четири части вода към част ориз. След като водата кипне, следва прибавяне на ориза. Вари се 5 минути и след това водата се изхвърля. Добавя се отново вода, но в съотношение с ориза 2:1.

В течността от първото варене се съдържа отстраненият арсен. Оризът се вари, докато поеме напълно водата.

Ученият по екология Манодж Менон, който е водещ автор на изследването, пояснява че бланшираният ориз не може да замести метода за варене, предложен от него.

Той допълва, че при бланширане, зърното се обработва по различен начин. Менон опровергава и митовете, че кафявият ориз е по-добрата алтернатива, тъй като в този вид на зърнената култура се съдържа повече арсен.

Екипът на учения е тествал и други методи за готвене на ориз, като изплакване и накисване. Но те не са толкова ефективни.

Варенето чрез метода на усвояване е препоръчително най-вече при приготвяне на храна за бебета и малки деца, тъй като те са по-уязвими на излагането на арсен.

Ядем яйцата грешно. Ето как е правилно

Ядем доматите грешно. Ето как е правилно

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес