Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям празник иде на 24 юни 2024, спазват се редица традиции и обичаи

23 юни 2024, 10:31 часа

Уте на 24 юни 2024 година празнуваме Еньовден, който се почита от всички славянски народи. Това е денят, в който се почитат билките и лечебната сил на прдиродата. Счита се, че в утроото на Еньовден билките придобиват изключителбно мощна лечебна сила. Според поверието в нощта срещу Еньовден звездите окъпват билките в лековита мощ, която остава най-силна до вдигането на росата ситрунат на 24 юни. Този празник не е подвижен - всяка година се пада на една и съща дата.

Реклама

Еньовден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

Кой има имен ден на Еньовден?

Имен ден в деня на билките празнуват всички, които носят имената Яна, Яни, Янко, Яница, Енчо, Еница и Никита.

Какво се прави на Еньовден - традиции и обичаи

Денят се свързва с чистотата на мислите, затова е важно на този ден да не се мисли нищо лошо. Според народните вярваня а този ден слънцето се къпе във водните басейни. Водата им става  изключително лековита. Това се отнася и за росата, която също придобива магични свойства на празника. Миенето в утрешната роса е риуал, който се изпълнява за здраве. 

С водата се свързва още един ритуал на празника, известен още като приготвяне на така наречената „мълчана вода“. Тя има силата да прогони всичко лошо. В деня преди празника, на залез слънце, започва нейното приготвяне. Водата се налива от извор като се спазва пълно мълчание. При извършването на този ритиал не трябва да се чува човешки глас, защото се счита, че това ще намали нейната лечебна сила. Също така е задължително към нея да се добавят билки и откъснати цветя. От приготвената по този начин вода се отпива глътка, след което се отпива глътка и се пръска и се пръсла къщата. Този ритуал помага за прогонване на злите сили.

На празника е забранено да се жъне реколтата на житни култури. Ак тя се наруши, това вещае слаба реколта. Счита се, ако жътварите рзгнеят свети Еньо, той ще им изпрати гръмотевици.

Сред ритуалите, изпълнявани на Еновден, е и почукването на дърво - вярва се, че добрите сили, живеещи в дърветата, предпазват от всяко зло. Жените се закичват с детелина от лявата страна на гърдите.

На Еньовден трябва да се окъсне невен и да се постви в спалнята за укрепване на семейния съюз. Друг обичай е измитането на дома с метла, направена от метличина, за прогонване на злото. След това метлата и лопатката се слагат зад вратата.

Събирането на 77 билки е друг ритуал. От тях се правят амулети, които се използват за най-различни поводи и нужди - за привличане на любов, за лесно зачеване и износване на дете, както и против уроки, за късмет, за просперитет и за богатство. След Еньовден денят постепенно започва да се скъсява и да се придвижва към зимата. 

На Еньовден: Какво трябва да има на трапезата?
 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес