Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям църковен празник иде на 8 септември, спазват се редица традиции и обичаи

07 септември 2024, 23:54 часа

На 8 септември православната църква отбелязва голям християнски празник - един от най-важните дванадесет празника в годната - Рождество на Пресвета Богородица.

Какъв празник е утре според църковния календар?

Празникът Рождество на Пресвета Богородица чества раждането на Дева Мария в Назарет от праведните отци Йоаким и Анна. Те дълго се молили за рожба с обещанието да я посветят на служба на Бога. Когато молбата им била изпълнена, те нарекли дъщеря си Мария, както заповядал ангелът.

Празникът е установен през 4 век, когато княгиня Олга построява храм в чест на рождението на Богородица. Рождество на Пресвета Богородица символизира началото на великата тайна на Боговъплъщението и спасението на човечеството.

7 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

Това е радостен ден, защото Бог е дал на света човек, който е станал обект на молитвите на много вярващи. Дева Мария прославя Бог за Неговата мъдрост и милост, дори чрез собственото си страдание.

Рождество на Пресвета Богородица 2024: традиции, забрани и обичаи на празника

Според вярванията и народните традиции на е препоръчително утре да не правите следното:

  • Да не използвате нецензурни думи, да не се карате и да не обиждате другите
  • Да не пиете алкохол
  • Да метете трохите хляб от пода
  • Да носите мръсни или скъсани дрехи
  • Да сядате на маса с непознати.

Не се препоръчва и къпането на деца, защото според старите традиции това може да бъде опасно за здравето им.

Освен това църквата съветва да се избягва тежък физически труд. Вместо това е по-добре да прекарате деня в молитва към Дева Мария.

Рождество Богородично е един от 12-те най-големи църковни празници през годината. Затова цялото семейство се събира на празничната трапеза. На този ден е забранено да се върши тежка работа по нивите и градините. На домакините също не е разрешено да се занимават с домакинска работа. Не можете да шиете, перете или чистите. Според църковните традиции на този ден е необходимо да запазите спокойствие, да не се карате или да се ядосвате. Най-добре е да присъствате на църковна служба или да се молите у дома.

Празникът почита Богородица като велика праведница. Дева Мария е смятана от народа за покровителка на земеделието, така че жътвата е приключила за празника.

На празника Рождество на Пресвета Богородица бездетните жени, които искат да имат деца, се молят на Дева Мария за помощ. Службите се провеждат в църквите, а след тях вярващите трябва да раздават милостиня на бедните. Това е важна част от празника, показваща милосърдие и доброта.

Празникът се свързва и с някои поверия. Ако на тревата сутринта има скреж, наближава лошо време. Ако има много паяжини по дърветата, това вещае топло време. Ако птиците летят ниско, очаквайте по-студено време. Ако залезът или изгревът е червен, задава се дъжд с вятър. 

Какъв църковен празник е утре, 6 септември

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес