Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГМО-мутантът Белгийско синьо говедо

02 януари 2015, 10:00 часа

Създадената чрез генетични експерименти с ГМО порода Белгийско синьо говедо изглежда като резултат на игра с Фотошоп, но всъщност представлява експеримент с природата, чиято цел е финансов просперитет.

Белгийското синьо говедо е с произход от Централна и горната част на Белгия и те, в един дълъг период, представляват почти половината от добитъка в Белгия. Местните червено-шарени и черно-шарени говеда са кръстосвани с Шортхорн внесени от Англия през 1850 и 1890 г. Някои източници сочат и кръстосване на по-късен етап с Шароле(Charolais) през 19-ти век. Истинската селекционна и развъдна политика е започнала в началото на 20-ти век, когато е създадена породата. В един момент породата се е разделила на две направления, едно основно за производство на мляко и на друго с направление за месо. Подборът сега е предимно за говежда с месодайно направление.

Учените определят Белгийското синьо като „един от най-сполучливите примери за генетично подобрение.

Този бик има 40% по-голяма мускулна маса от който и да е друг. Телетата растат значително по-бързо, а бременността на оплодените от такъв бик крави трае по-малко.


Това, което никой от тези учени няма да ви каже е, че в следствие на генната мутация и наднорменото тегло на животните, върху краката им се образуват големи рани, които пък от своя страна водят до мъчителна смърт, защото краката на животното не могат да поемат огромния товар на мускулестото му тяло" - пише alexsrb.livejournal.com.

Според мнозина месото на Белгийското синьо говедо е със съмнително качество.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес