Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо жълтъците на варените яйца стават зелени и как да го предотвратите

12 септември 2024, 06:33 часа

Със сигурност неведнъж сте варили твърдо яйце само за да откриете зелен пръстен около жълтъка, когато го счупите. Особено често наблюдаваме този „феномен“ около Великден. Ето как точно се получава така и какво можете да направите, за да избегнете явлението.

Зеленикаво-сив пръстен може да се появи около твърдо сварен жълтък. Не е привлекателно, но бързаме да ви успокоим, че не е и вредно. Пръстенът се причинява от химическа реакция, включваща сяра (от яйчния белтък) и желязо (от яйчния жълтък), които естествено реагират, за да образуват железен сулфид на повърхността на жълтъка. Реакцията обикновено се причинява от преваряване, но може да бъде причинена и от голямо количество желязо във водата за готвене.

Защо се появява зеления твърдо сварен жълтък?

Още: Колко яйца да ядете и как да ги приготвите, за да извлечете максимална полза за здравето

Всичко е свързано с топлината, според Доун М. Бон, доктор по философия, доцент в катедрата по хранителни науки и хранене на хората в Университета на Илинойс. Точно както преваряването може да провали цялата партида яйца, агресивното варене на яйца ще доведе до зелен твърдо сварен жълтък.

„Когато едно яйце се готви твърде дълго и/или при твърде висока температура, сярата в белтъка се комбинира с желязото в жълтъка и създава железен сулфид, който има зелен оттенък“, обяснява ученият.

За съжаление, тази химическа реакция, която учените наричат денатурация, не се ограничава до твърдо сварени яйца. Използването на твърде много топлина може също да придаде зеленикав оттенък на бърканите яйца и омлетите. За щастие овладяването на правилното приготвяне на бъркани яйца е лесно (можете дори да приготвяте бъркани яйца в микровълнова фурна!) и ще ви помогне да избегнете потенциална ситуация със зелени яйца.

Още: Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 2 варени яйца на ден?

Как да предотвратите появата?

Премахнете пръстена, като избягвате преваряването и охлаждате яйцата бързо след готвене. Полейте току-що сварените яйца със студена вода или ги поставете в купа или съд с ледена вода, докато изстинат напълно. След това охладете яйцата с черупките им, докато сте готови да ги използвате. Твърдо сварените яйца с черупки могат да се съхраняват в хладилник до една седмица.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес