Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето възможно най-нелепите диети

10 февруари 2022, 16:15 часа

Във всички времена и епохи е имало хора, които се стремели да отслабнат – и често избирали необичайни начини за това. Предупреждаваме, че някои от тези начини са опасни и не трябва да се използват!

1. Оцетна диета. Измислена от великия английски поет лорд Байрон, тя без малко не умъртвила цяло поколение художници и литератори. Байрон много се страхувал от напълняване и положил големи усилия, за да го предотврати. Докато учел в Кеймбридж, той се ограничавал с бисквитки и газирана вода или просто картофи, потопени в оцет. През целия си живот поетът се придържа към строги диети и пиел вода с оцет. Най-лошото било, че Байрон имал голямо влияние върху своето поколение, обхванато от течението в изкуството, наречено по-късно „английски романтизъм“. За да придобият модния тогава страдалчески бледен вид, младите художници, поети и писатели се наливали с вода и оцет. Трагичната последица била, че не всички оцелели

2. Арсенова диета. Идеята да ядете каквото искате, докато отслабвате, винаги е била изкушаваща, а търговията със специални хапчета за отслабване - печеливш бизнес. 19-ти век не е изключение. Но тогава препаратите съдържали опасни съставки – арсен и стрихнин, препоръчвани като „метаболитни ускорители“. Въпреки, че хапчетата съдържали само малко количество отрова, така или иначе, били опасни. Освен това, като се има предвид, че жените, в опитите си да отслабнат, като нищо можели да решат да пият по няколко порции наведнъж, „лекарството“ ставало направо оръдие на убийство.

3. Протеинова диета. Английският дърводелец Уилям Бантинг имал много голям проблем с наднорменото тегло. На 60-годишна възраст той най-накрая намерил „своята“ диета – с ниско съдържание на въглехидрати. В менюто са предимно белтъчни (протеинови) храни. Така човек отслабва, без да страда от глад. Бантинг публикувал брошура и имал голям успех. С тази диета може да се отслабне, но е вредна за хора с хронични бъбречни заболявания.

4. Антисексуална диета. Идеята за връзка между храната и морала е доста стара. През 1830-те години американският проповедник Силвестър Греъм се загрижил за проблема с прекомерната сексуална активност на съгражданите си. Той решил, че мазните храни предизвикват сексуални пориви. Греъм разработил диета със зърнени храни, плодове и зеленчуци, но без месо и подправки. Хиляди хора го подкрепили. Свещеникът дори разработил свой собствен хляб – и идеята станала печеливша.

5. Винена диета. Една от най-ранните книги за диети - „Изкуството да живееш дълго“ на Луиджи Корнаро, датира от 1558 г. Той ограничил приема на храна до 400 грама на ден, а по-късно – само до 1 яйце. Но си позволявал по 500 грама вино. Дали заради диетата или не, но Луиджи живял до 98 години.

6. Диета „Спящата красавица“. Ето една диета за истински мързеливи хора! Не е нужно да полагате никакви усилия. Това е ключово условие в диетата на спящата красавица. Нейната теоретична постановка е проста и ясна: ако спите, не можете да ядете. Следователно, за да отслабнете, спете колкото се може повече!

Внимание! Статията има само информативен характер и не бива да се използва като ръководство за диагностициране или самолечение. Консултирайте се с лекар!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес