Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво ядат хлебарките и е като магнит за тях – никога не оставяйте тези продукти на открито

08 септември 2022, 14:44 часа

Присъствието на хлебарки в дома ви не само е неприятно, но и създава реална опасност както от проява на алергични реакции особено при децата, така и от заразяване с над 40 опасни заболявания, на които хлебарките са преносители. Откриването на бързо, ефективно и трайно решение за справяне с гадинките не е лесна задача, защото дори да се освободите от хлебарките в дома ви с помощта на препарати, които ги унищожават, то тези, които населяват дома на съседите ви, бързо могат отново да се настанят у вас. Единственото трайно решение се крие в това да направите дома си неприятен за тях, тоест да не им предлагате изкушения, които те обичат да похапват. За целта е нужно да знаете какво ядат хлебарките и да държите тези продукти в плътно затворени кутии и съдове в шкафове и хладилниците.

Ето как експертите се справят с хлебарките вкъщи

Какво ядат хлебарките с най-голямо удоволствие?

  • Гадинките обожават захар и въглехидрати. Мазнините също ги привличат силно. Трохите хляб не само върху масата, но и онези, които пропускате да почистите – в тостера или в уреда за гофрети например, са идеално привличащо средство за хлебарки. Не забравяйте, че хлябът е сред отговорите на въпроса какво ядат хлебарките и че следва да почиствате щателно не само кутията за хляб, но и всички уреди, в които той се употребява.
  • Сладките изделия също са магнит за хлебарките. За да ги държите далеч от дома си, съхранявайте всичко, съдържащо сладки съставки плътно  затворено и прибрано.
  • Мазнините са истинско пиршество за хлебарките. Не сте почистили скарата си? Фурната ви е пълна с петна от мазнина? Ето защо гадините обичат дома ви – там откриват всичко онова, с което обожават да се хранят. Така че, за да решите трайно проблема си с хлебарките в дома, следва да поддържате безупречна чистота и да не им предлагате хранителни изкушения. Това включва и чиниите, оставени да пренощуват в мивката ви. Ако не ви се мие вечерта, поне ги изплаквайте, за да не съдържат остатъци от храна особено ако тя е сред отговорите на въпроса какво ядат хлебарките.

Какво още ядат хлебарките?

Интересуващите се какво ядат хлебарките ще бъдат неприятно изненадани да научат, че сред останалите им любими лакомства са храните с нишесте, тези, които съдържат животински протеини, сиренето, кашкавалът, както и ферментиралите продукти. С това списъкът на храните, които следва да държите отлично пакетирани, в кутии, в стабилни шкафове или в хладилника, се увеличи, нали? Като цяло не дръжте храна извън хладилник и плътно затворен шкаф, за да не привличате нежелани посетители в дома си.

Домашни методи за справяне с хлебарките

Изненадващи храни, които са в списъка с отговори на въпроса какво ядат хлебарките

Оказва се, че не само храната привлича гадините. Кофата с боклук, космите ви, ноктите, други измрели насекоми в ъглите и зад мебелите ви също са храна за хлебарките. Тя не е сред най-любимата им, но ако са гладни, биха били привлечени и от измрели насекоми. Най-учудващия факт е, че дори хартията и лепилото стават за тяхна храна, ако са много гладни.

Как да се справим с хлебарките у дома?

Идеалната хигиена на жилището, съчетана с почистване и на трудни за достъпване места, както и със сигурно съхранение на хранителните продукти, мерки за запушване на пролуките, през които хлебарките намират пътя към дома ви, и прилагане на народни рецепти и на химия за справяне с тях, са необходими заедно и системно, за да решите проблема с хлебарките трайно, ефективно и изцяло. Не е лесно, но не е и невъзможно, а усилията си струват, тъй като предпазването на дома от хлебарки е и предпазване от редица алергии и заболявания, част от които могат да бъдат много опасни особено за децата и за хора с отслабена имунна система.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес