Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как можем да победим хъркането

04 юни 2024, 19:11 часа
Реклама

Хъркането е доста често срещано явление. В Обединеното кралство 20% от жените и 26% от мъжете под 24-годишна възраст съобщават, че хъркат редовно. В някои ситуации е необходимо да се консултирате с лекар за лечение на хъркането, но ако това явление не ви притеснява твърде често, можете да опитате да се отървете от него сами.

Хъркането е ръмжене или свистене, което възниква поради вибрации на меките тъкани, когато по време на сън мекото небце и увулата се отпуснат, дихателните пътища се стесняват и въздушният поток, преминаващ през назофаринкса, намалява. Обемът му може да варира в зависимост от това колко ограничено е подаването на въздух. Хъркането е по-често при мъжете, отколкото при жените и ситуацията може да се влоши с възрастта.

Понякога, заедно с хъркането, се наблюдава синдром на апнея - дишането се забавя значително или напълно изчезва за повече от десет секунди. В този момент въздушният поток намалява с 90% от нормалното. Сънната апнея е сериозно състояние, което изисква хирургично лечение.

Хъркане - здравословен и семеен проблем, който може да бъде излекуван

Защо човек хърка?

Причините за хъркането могат да бъдат продиктувани както от физиологични характеристики, така и от различни патологии:

·         Настинки и алергии. Те причиняват запушване на носа и подуване на гърлото, което пречи на нормалния въздушен поток по време на дишане.

·         Анатомия на фаринкса. Хората с уголемени сливици обикновено хъркат леко.

·         Наднормено тегло. Излишните мазнини по шията стесняват дихателните пътища в легнало положение.

·         При децата хъркането често се причинява от уголемени сливици и аденоиди.

·         Девиация на носната преграда.

·         Хронични заболявания на горните дихателни пътища.

·         Неудобна възглавница.

·         Въздухът в спалнята е твърде сух.

·         Промени в хормоналните нива.

·         Злоупотреба с алкохол, пушене.

·         Прием на сънотворни.

·         Неконтролирана употреба на хормонални контрацептиви.

·         Бременност

Как можем да победим хъркането?

Има няколко начина за борба с хъркането.

1. Нормализиране на теглото

Това ще помогне за намаляване на размера на гърлото ви, което може да е причина за хъркането. Важно е да намалите общия си прием на калории, да ядете по-здравословни храни и да ядете по-малки порции. Също така е необходимо да се упражнява редовно.

2. Спете на една страна

Спането по гръб понякога води до прибиране на езика към задната част на гърлото, което частично блокира въздушния поток. Спането на ваша страна ще позволи на въздуха да тече свободно в назофаринкса и ще намали или спре хъркането.

3. Повдигнете главата на леглото

Ако използвате по-висока възглавница или повдигнете главата на леглото с около 10 см, въздухът ще навлиза по-свободно в дихателните пътища.

4. Излекувайте алергиите

Това хронично състояние може да намали въздушния поток през носа, принуждавайки ви да дишате през устата. Това увеличава вероятността от хъркане. Трябва да се консултирате с Вашия лекар за лекарства за алергия, които могат да облекчат подуването на лигавицата.

5. Коригирайте изкривена носна преграда

Някои хора се раждат с изкривена преграда или имат нараняване, което затруднява дишането през носа им. Поради това по време на сън има преход към дишане през устата, причинявайки хъркане.

6. Ограничете или избягвайте употребата на алкохол преди лягане

Алкохолът силно отпуска мускулите на фаринкса и тяхната гъвкавост води до развитие на хъркане. За да предотвратите тази ситуация, трябва да спрете да пиете алкохол поне два часа преди лягане.

7. Не приемайте успокоителни преди лягане

Седативите, които отпускат мускулите, действат на същия принцип като алкохола. Необходимо е да се консултирате с Вашия лекар и да изберете режим на лечение, за да пренасрочите приема на лекарството за друго време.

Против хъркане: 2 бабини рецепти са вашето спасение

8. Откажете пушенето

Пушенето е навик, който води до различни заболявания, включително хронично увреждане на дихателните пътища, което причинява хъркане. Струва си да обсъдите с Вашия лекар възможностите да се отървете от тази зависимост с помощта на различни медицински средства.

9. Спете достатъчно

Трябва да спите поне седем до осем часа на ден. Също така си струва да установите редовен график за сън. Например, лягайте си по едно и също време всяка вечер.

10. Използвайте медицински лечения за хъркане

При леки форми на хъркане, причинени от подуване на лигавицата на носа, Вашият лекар може да предпише стероиден спрей за нос, който да използвате преди лягане. Специален предпазител за уста също може да помогне: той трябва да се постави в устата през нощта. Помага за поддържане на челюстите в правилната позиция, като по този начин осигурява свободен достъп за дишане.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес