Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

24 април 2024, 09:45 часа

Общоприето е, че колкото по-скъп е един шампоан, толкова по-полезен е за косата. Много хора, които искат да имат блестяща и здрава коса, са готови да платят повече за измивни продукти, избирайки луксозни марки. Но има ли смисъл от това?

По-добри ли са по-скъпите шампоани?

Трихологът Виктория Толстоногова споделя че в абсолютно всички шампоани най-важните са само два основни компонента - вода и повърхностно активни вещества.

Единствената разлика е, че евтините продукти съдържат около 80% вода, докато по-скъпите съдържат около 60%. Останалото са различни полезни вещества, например пантенол, растителни масла и хиалуронова киселина, казва трихоогът.

Експерт: Тези съставки в шампоана водят до косопад

Що се отнася до повърхностноактивните вещества, в шампоаните те обикновено са сулфати. Благодарение на тях продуктът се пени добре. Въпреки това, повечето жени предпочитат да купуват шампоани без сулфати, вярвайки, че това вещество може да навреди на скалпа.

Виктория Толстоногова подчертава, че това твърдение не е нищо повече от мит. Според нея вече има много изследвания, които са потвърдили, че сулфатите не причиняват никаква вреда.

За тези, които имат здрава коса, лекарят съветва да не харчат повече пари за скъпи шампоан и да използват продукти за измиване на косата от масовия пазар. Тези, които имат специфични проблеми, например чуплива и суха коса, трябва да изберат нещо подходящо от по-скъпи марки.

Вредни съставки в шампоаните за коса

Освен сулфатите като вредни са сочени и следните съставки - фталати, парабени, силикони.

Парабените са консерванти, които се добавят към различни козметични продукти, за да предотвратят развитието на бактерии. Изследванията показват, че парабените могат да имат отрицателни ефекти върху човешкото здраве. Според тях консервантите могат да бъдат свързани с хормонален дисбаланс, който води до различни проблеми, например: алергични реакции, дразнене на скалпа, сърбеж, зачервяване и дори образуване на екзема.

Как да си направим домашен шампоан за всеки тип коса

Фталати - това е група химични съединения, които често се използват като омекотители в пластмаси и каучук. Понякога се използват в шампоани за подобряване на текстурата и структурата на продукта и запазване на приятен аромат. Приятният перлен блясък във всеки продукт може да означава и наличието на фталати в него.

Употребата им е вредна за здравето на скалпа. Веществата предизвикват дразнене и алергични реакции, нарушават хормоналния баланс на организма и дори имат пагубен ефект върху човешката нервна система.

Силиконите са изкуствени полимери, които често се използват в шампоани, за да създадат омекотяващ ефект върху косата и да я предпазят от увреждане. Първият път след използване на шампоан със силикон, косата ви наистина може да изглежда добре поддържана. Това се дължи на факта, че веществото запечатва люспите на косъма и създава ефект на блясък и гладкост. Но това е само временен резултат. Използването на шампоани със силикон в дългосрочен план може да намали ефективността на други продукти за грижа за косата като маски, балсами и продукти за оформяне на косата. Поради това косата няма да получи необходимата грижа и ще изглежда суха, чуплива и безжизнена. В допълнение, силиконите могат да съдържат токсични вещества, причиняващи алергични реакции и дразнене на скалпа.

Как да си направим домашен шампоан за всеки тип коса

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес