Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едни от най-красивите екопътеки в България

29 май 2024, 13:11 часа

Ако искате да прекарате приятно време сред природата, да релаксирате, да избягате от натовареното ежедневие и да се заредите с положителна енергия, един от най-добрите начини е да изберете някоя екопътека. За повечето екопътеки не се изисква специална физическа подготовка, намират се на достъпни места и са обезопасени. В следващите редове ще представим някои от най-красивите от тях.

Седемте рилски езера
Това е най-красивата екопътека на Балканите. Най-популярната изходна точка е хижа “Пионерска”, до която е долната станция на лифта. До хижата се стига по асфалтов път от Сапарева баня. Горната станция на лифта е при хижа “Рилски езера”. От първото до последното езеро се стига за около 5 часа. Всяко езеро е кръстено на своята особеност или на формата си. Пътеката започва от Долното езеро, следват Рибното, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото. Последното езеро е Сълзата, защото е чисто и прозрачно като сълза. 

Дряновска екопътека
Намира се близо до Дряновския манастир и започва малко преди входа на пещерата “Бачо Киро”. В началото се върви по стъпала, изсечени в скалите, а после по добре утъпкана пътека. На няколко места има обособени кътчета с красиви гледки, някои от които са с пейки. Сред тях е Пейката на любовта, откъдето се открива великолепен изглед към каньоните на река Дряновска и река Андъка, величествените скални вериги и Дряновския манастир. По пътеката могат да се видят редки растения, останки от древна крепост и част от крепостната стена от периода на Втора българска държава. По екопътеката се минава за около един час.

Екопътека с дървена къщичка и мостове ще правят в Маджаре

Крушунски водопади
Това е една от най-живописните екопътеки, която минава край Крушунските водопади. Намира се близо до село Крушуна и град Летница, област Ловеч. Екопътеката включва много стъпала и мостчета, по които се стига до Крушунската пещера, която ще ви очарова с красиви езера и причудливи скални образувания.

Бялата река
Намира се в местността Джендема, Стара планина, близо до Калофер. Дължината на екопътеката е 1,83 км и се изминава за около един час спокойно ходене. Започва северозападно от град Калофер, близо до Мъжкия манастир, продължава към ждрелото на реката и минава през бивак Бялата река. Пътеката минава край скалните форми на каньона и няколко живописни водопада.

Под пръските на водопада
Екопътеката започва от центъра на град Тетевен, минава през квартал Козница и продължава до живописното дефиле на река Козница. В края на този малък каньон е водопад “Скока”. Дължината на екопътеката е около 4 км, от които по-голямата част е асфалтов път, същинската екопътека е около 600 метра. Пътеката е изключително красива и сравнително лесна за преминаване.

Едни от най-красивите екопътеки в България

Трънска екопътека
Намира се на 80 км от София, близо до сръбската граница. Състои се от две части - първата минава по ждрелото на река Ерма, на около 3 км от град Трън. Втората част минава покрай река Ябланишка, на 11 км от Трън. Двете части се преминават за около 4-5 маса, като първата е по-кратка и по-лесна. 

Вазова екопътека
Започва от две изходни точки - Гара Бов при махала Скакля и село Зеселе. Преминава се за около час и половина. Нарича се “Вазова”, защото е била сред любимите пътеки на Иван Вазов. Точно тук народният писател пише “Дядо Йоцо гледа” и “Из Мала Стара планина”. Пътеката е построена през 1972 г. с труда на местното население. От Гара Бов към махала Скакля пътеката пресича мост над река Искър, продължава по шосето към Мездра и след около 300 метра се отклонява по течението на река Скакля. Това е единствената екопътека, по която се стига до водопад “Скакля”.

Дяволската екопътека
Южнородопската екопътека е известна още под името “Дяволската” пътека. Тя е с дължина около 19 км и води до няколко водопада в района, най-високият от които е 20 м. Най-интересната забележителност от нея е Дяволският мост.
Идеята за изграждане на Дяволската пътека е свързана с природния потенциал на левия приток на река Буйновска, изследван и проучван цели 8 години. Местността представя аткрактивна природна композиция от скални форми, водопади, водни каскади, ерозионни котли, скални венци и др.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес