Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древен Египет срещу Османската империя: Какво се случвало зад вратите на харемите

14 октомври 2024, 07:35 часа

Харемите са един от най-интригуващите и многостранни аспекти на кралския живот, датиращи от хиляди години. В различните култури и епохи те са служили за различни цели и са се различавали по структура. Ако сравним древноегипетския харем с турския, като най-известният пример за източен харем, можем да идентифицираме много разлики в традициите, начина на живот и дори ролята на жените в тези системи.

Ролята на харемите в живота на владетелите

Още: 4 причини наложниците от харема на султана да спят само облечени

В древен Египет фараонските хареми са съществували от хиляди години, но тяхната концепция е била много по-малко строга, отколкото в мюсюлманските страни от Изтока, като Османската империя. В Египет стаите, където живеели съпругите и наложниците на фараоните, се наричали „ипет“ или „затворена зона“. Но за разлика от класическите ориенталски хареми, тези пространства не са били места на пълна изолация.

Свобода срещу изолация

В Турция, особено в Османската империя, харемът е бил строго охранявана зона, където мъжете не могат да влизат. Съпругите и наложниците на владетеля нямали право да напускат двореца и били заобиколени от евнуси, които отговаряли за тяхната безопасност и спазване на моралните стандарти. Жените от древните египетски хареми можели да излизат извън двореца и животът им не бил напълно изолиран от обществото.

Още: Харемът от десетки непълнолетни наложници на Кадиров и наказанията за провинилите се (ВИДЕО)

Много съпруги и наложници

В Османската империя султаните имали право на много съпруги и наложници, но сред тях винаги се откроява една главна съпруга - султанката. В Египет ролята на първата съпруга, „hemet nesut veret“, също беше важна, но понякога фараоните взимали няколко основни съпруги наведнъж.

Още: Какво бельо са носили наложниците в харема?

Женска йерархия в харемите

Турският харем се отличава с ясна йерархия сред жените. Начело на харема била султанката, следвана от фаворити и наложници, всяка от които имала свое място и функции. В Египет такава строга йерархия не е съществувала.

Ролята на харема в политиката

Ако турският харем е бил и инструмент на политическа власт, то в Египет той е играл по-скоро духовна роля. Смятало се, че харемът помага на фараона да запази силата си и да осигури дълъг живот.

Етническо разнообразие в харемите

Древните египетски хареми са били космополитни. В тях живеели както египетски жени, така и представители на покорените народи: нубийци, либийци, азиатци. Много от тях са попадали в хареми след военни походи или като подаръци от чужди владетели. В турските хареми, напротив, предпочитание се дава на жени от регионите на Източна Европа и Кавказ, а хората от Африка практически не се допускат в близост до султана, за да се избегне появата на потомци със забележими етнически черти.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес