Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дойде сезонът за пречистваща седмична ДИНЕНА диета

09 юли 2022, 14:13 часа
Реклама

Всеки от нас иска да се отърве от излишните няколко килограма през лятото, а динята е един от любимите плодове за хапване през горещините. Тогава защо не я използваме именно като пръв помощник в борбата с килограмите?

Динята има ползи за здравето, влияе благоприятно върху лошия холестерол и има антиоксидантни свойства, съдържа витамини и минерали, спомага за изхвърлянето на токсините и ни снабдява с допълнителна хидратация. Е, вече убедихме ли ви да изпробвате някоя от диетите с диня? Вижте и кои са те:

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по малко диня всеки ден?

Диети с диня

Днес ще ви предложим няколко варианта на диетата с диня, от които може да изберете най-подходящия за вас, целите ви и здравословното ви състояние.

Монодиета с диня

Монодиетите са кратки диети, които обаче ни дават бързи резултати. Тази диета не бива да се практикува повече от една седмица, тъй като чрез монодиетите не можем да си набавим целия набор от хранителни вещества, нужни на организма ни. За 10 кг тегло трябва да хапвате по 1 кг диня дневно. Това ще рече, че ако сте 60 кг ще трябва да хапвате 6 кг диня на ден в продължение на 7 дни, разделени по 5-6 хранения дневно. Друга храна през този период не е позволена, а от напитките - само вода или билков чай с мед.

Бабини хитрости как да познаем дали динята е узряла

Динено-протеинова диета

Отново количеството диня на ден се изчислява по същия начин, както при монодиетата. Тук обаче сме по щадящи - към динята можете да добавяте и протеинови храни. Диетата също се прави само за 7 дни, като ще приложим и примерно меню, което може да следвате:

•    Първи ден - диня, извара или кисело мляко за закуска, чай; обядът е от 80 г пуешко филе и диня; вечерята е порция варена риба и диня за десерт. Преди лягане също може да хапнете малко диня или да пийнете чай;
•    Втори ден - към динята добавяте 100 г леща, едно варено яйце, сьомга за обяд, чаша зелен чай, калмари за вечеря;
•    Трети ден - елда на пара и парче сирене с динята за закуска; за обяд - 150 г пуешко и чай; за вечеря - омлет и кисело мялко;
•    Четвърти ден - салата от риба тон и зелен боб за закуска; пилешки бульон и трици за обяд и морска салата за вечеря. Наред с всичко това си хапвате и отреденото количество диня;
•    Пети ден - извара и диня за закуска; диетично месо за обяд; кисело мляко и диня за вечеря;
•    Шести ден - варено яйце и диня за закуска, рибен или пилешки бульон и диня за обяд и сьомга и диня за вечеря;
•    Седми ден - кисело мляко и диня, пилешко или заешко и диня за обяд, грис за междинна закуска с динята и кисело мляко с диня за вечеря. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес