До дни ни връхлита най-силната магнитна буря - как да се справим с нея ?

47640
До дни ни връхлита най-силната магнитна буря - как да се справим с нея ?
Снимка: S. Dagnello, NRAO/AUI/NSF

Учените, които внимателно наблюдават космическото време, смятат, че на Слънцето се е появил най-големият район на слънчеви петна от настоящия слънчев цикъл. Този регион се състои от 6 отделни групи, всяка от които излъчва енергия и плазма. През следващите 14 дни учените очакват появата на най-мощните изригвания на Слънцето – клас Х. Ако сега Земята е на пътя на потока от слънчеви частици, то на нашата планета може да възникне една от най-силните геомагнитни бури в близо бъдеще.

Преди няколко дни астротномите са установили появата на две групи слънчеви петна с имената AR3490 и AR3491, които се намирали от близката страна на Слънцето. И двете групи са огромни и техните експлозии засягат вибрациите на цялото Слънце.

След появата на тези две групи слънчеви петна астрономите са забелязали още 4 групи слънчеви петна, наречени AR3492, AR3495, AR3496 и AR3497. Така се образува огромна област от тъмни участъци по повърхността на нашата звезда, където вече има изригвания и плазмени емисии.

Помага ли слънцето при екзема?

Според учените общият размер на забелязания регион е широк 200 000 км., което е с цели 15 пъти повече от Земята. През последните няколко дни тези петна са видели 3 изригвания от клас М и 16 изригвания от клас С, като това са вторият и третият най-мощен клас изригвания на Слънцето. Според учените през следващите две седмици броят на подобни изригванията ще се увеличи и може да се появят дори най-мощните изригвания, които са от клас Х.

По време на тези изригвания може да има изхвърляния на коронална маса или огромни потоци от заредени частици, които достигат планетата Земя и могат да предизвикат появата на силни геомагнитни бури. Те съответно могат да причинят прекъсване на комуникациите и повредени в енергийната система.

Също така астрономите са забелязали появата на огромни бримки от плазма на Слънцето, които се издигат над слънчевите петна. Най-големите от тези бримки са известни като слънчеви изпъкналости и имат височина до 64 000 км. Те могат всеки момент да се откъснат от слънцето и да отидат в космоса.

Появата на такава огромна област от слънчеви петна ясно показва, че Слънцето много бързо се приближава към пика на своята активност или с друми думи казано към своя слънчев максимум. Такъв пик има всеки по време на 11-годишния слънчев цикъл, като според астрономите той ще настъпи през 2024 година.

Слънцето - кога е полезно или кога вредно за нас?

При геомагнитните бури лекарите съветват хората да спазват режим на хранене, в който участват основно плодове и зеленчуци и не се консумират месо и животински мазнини. Пиенето на достатъчно количество вода също е силно препоръчително. Няколко часа навън ще се отразят добре на хората, но не бива да се прекалява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вечерен виц: С кво одиш на работа?

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

На Петровден - какво да направим за късмет през цялата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com