Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Динята - дразни ли стомаха или е просто мит

25 юли 2024, 10:00 часа

Динята е един от най-обичаните плодове през лятото, предлагайки освежаващ вкус и високо съдържание на вода. Въпреки това, има мнения, че консумацията на диня може да бъде проблематична за хора с чувствителен стомах. Дали това е истина или просто мит? В тази статия ще разгледаме как динята влияе на стомашното здраве и дали трябва да се избягва от хора с гастрит и други стомашни проблеми.

Динята и гастритът

Експертно мнение

Диетоложката д-р Патрисия Лейте обяснява, че динята не е вредна за хора с гастрит. Напротив, тя е препоръчителна за консумация поради ниската си киселинност и съдържанието на витамин С, който има антиоксидантни свойства и помага в борбата с бактерията Helicobacter pylori, често свързана с гастрит.

Удар в стомаха: 4 грешки при яденето на диня и пъпеш

Ползи от динята

Пациентите с гастрит трябва да консумират повече плодове и варени зеленчуци, които не са кисели. Динята, наред с бананите и крушите, е отличен избор за тези хора. Тя не само предоставя хидратация, но също така подпомага борбата с инфекциите в стомаха благодарение на антиоксидантите си.

Фактори, които провокират гастрит

Причини за гастрит

Гастритът може да бъде предизвикан от множество фактори като паразити, вируси, жлъчен рефлукс, прием на стероиди, стрес, пикантни храни, алкохол и някои лекарства. Състоянието може да бъде остро или хронично, проявявайки се с различни симптоми като гадене, повръщане, усещане за пълнота в горната част на корема и други.

диня

Лечение и диета

За да се справите с гастрита, е важно да следвате препоръките на лекаря относно диетата и лечението. Някои храни, които трябва да се избягват, включват кафе, алкохол, люти подправки, високомаслени млечни продукти, домати, цитрусови плодове и пържени храни.

Динята и чувствителният стомах

Алергии и реакции

Алергията към динята е рядко срещана, но хора с чувствителност към цветния прашец могат да изпитат симптоми на алергичен орален синдром, като сърбеж в гърлото и устата, подуване на устните и езика.

Диня със сирене - (не) очаквано добра комбинация

FODMAP и чувствителни черва

Динята съдържа FODMAP - късоверижни въглехидрати, които могат да причинят стомашни проблеми като газове, подуване на корема, диария и стомашни спазми при хора с чувствителност към тези вещества, като пациентите със синдром на раздразненото черво трябва да бъдат особено внимателни.

Въпросът дали динята дразни стомаха зависи от индивидуалните здравословни състояния на всеки човек. За хора с гастрит, динята е безопасна и дори полезна заради ниската си киселинност и високото съдържание на вода и витамин С. Въпреки това, хората с алергии или чувствителност към FODMAP трябва да бъдат внимателни при консумацията ѝ. Винаги е добре да се консултирате с лекар за персонализирани съвети относно диетата и здравето на стомаха ви.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес