Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диня със сирене - (не) очаквано добра комбинация

22 юли 2024, 09:45 часа

Диня със сирене изглежда като малко вероятна комбинация, но е много популярна. Освен приятна наслада, съчетанието от диня със сирене носи много ползи за здравето. Сладката и сочна диня контрастира чудесно със соления и по-остър вкус на сиренето, създавайки хармония от вкусове, на която е трудно да се устои. Освен приятния вкус, ето няколко здравословни ползи, които ще ви вдъхновят да включите динята със сирене в диетата си.

1. Оптимална хидратация с хранителен тласък
Динята съдържа над 90% вода, което я прави отличен избор за поддържане на хидратация, особено през горещите летни месеци. Съчетаването й със сирене, богато на калций и фосфор, допълва хидратацията на динята с набавяне на основни минерали, полезни за здравето на костите.

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

2. По-добро усвояване на антиоксиданти
Динята е богат източник на ликопен, мощен антиоксидант с множество ползи за здравето, включително намаляване на риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания. Съдържанието на мазнини в сиренето може да увеличи усвояването на антиоксидантите от динята, улеснявайки използването им от тялото ви. Това означава, че комбинацията от двата хранителни продукта увеличава усвояването на антиоксиданти.

3. Балансирана лека закуска за контрол на теглото
Комбинирането на нискокалоричната дина със сирене, богато на протеини, създава балансирана закуска, която може да удовлетвори глада ви, без да добавя твърде много калории. Това съчетание на храни е особено полезно за регулиране на теглото, тъй като протеинът в сиренето помага да се забави усвояването на захарите от динята, като ви държи сити за по-дълго и стабилизира нивата на кръвната захар.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете диня всеки ден

4. Подобряване на сърдечното здраве
Както динята, така и сиренето, съдържат хранителни вещества, които са полезни за сърцето. Съдържанието на ликопен и калий в динята помага за понижаване на кръвното налягане и холестерола, намалявайки риска от сърдечни заболявания. Сиренето е богато на калций, който помага за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система. Заедно, те осигуряват двойна доза полза, която помага на сърцето.

5. Ползи за храносмилането
Динята е добър източник както на вода, така и на фибри, което спомага за здравословното храносмилане и предотвратяване на запека. Сиренето, макар и с по-малко фибри, съдържа пробиотици поради процеса на ферментация, през който преминава. Тези пробиотици могат да подобрят здравето на червата чрез постигане на баланс на полезните бактерии в храносмилателната система. Консумацията им заедно подпомага храносмилането, комбинирайки хидратация, фибри и пробиотици.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес