Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дерматолог: Зехтинът предпазва ли от слънцето?

24 юли 2024, 06:00 часа

Една популярна тенденция, която от години се разпространява сред по-младата част от населението през летните месеци и това лято е основната тема, а именно слънцезащитните масла. Сред жените битува мнението, че зехтинът предпазва кожата от слънцето, а дали наистина е така разкрива д-р Лана Циркович, дерматовенеролог.

Д-р Лана Циркович дава няколко основни съвета как да се предпазите от слънцето, какво да правите, когато изгорите, но също така обясни, че зехтинът може да се използва само за възстановяване на кожата.

"Зехтинът не може да ни предпази от слънцето, защото не съдържа UVB и UVA филтри. Богат е на антиоксиданти, които помагат на тялото и кожата да се възстановят, но не осигурява защита от слънцето" – решава вечната дилема на д-р Лана Циркович и отговори на въпроса дали трябва да приемаме допълнителни добавки под формата на лекарства, за да се предпазите навреме от слънцето.

Вижте още: Експерти: Тази съставка за готвене може да е опасна за здравето ви

"Използването на добавки стана много популярно през последните години. През лятото не е задължително, но хората, които са по-изложени на слънце, могат да използват препарати, които насърчават защитата на кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Първият е бета-каротинът, който присъства в плодовете и зеленчуците. В тялото се превръща във витамин А. Приемът му няколко седмици преди ваканцията спомага за фотозащитата на кожата" – допълва дерматовенерологът.

Грижа за кожата и ретинол

Тъй като все по-често младите жени използват ретинол през горещите летни месеци, дерматолозите предупреждават да не го правят.

"Избягвайте фотосенсибилизиращите продукти през лятото. На първо място, ретиноиди, обикновено споменаваме ретинол. Също така не трябва да използвате препарати с AHA и BHA киселини, освен ако стриктно не се пазите от слънцето", казва експертът.

"Подготовката на кожата обикновено не е необходима, освен за закупуване на слънцезащитни продукти, шапки и леки ризи или рокли с дълги ръкави. Понякога е необходима допълнителна подготовка за хора, които са алергични към слънцето. Те могат да получат подходящи съвети, терапия и подготовка за излизане на почивка от дерматолог"- казва лекарят.

Какво да правим, когато изгорим?

"Най-добре би било никога да не изпадате в ситуация, в която да изгорите. Ако това вече се е случило, се препоръчва охлаждане на района с термални води, студени компреси, както и препарати за грижа, които насърчават обновяването на кожата. През следващите дни се препоръчва физическа защита на изгорялата кожа с дрехи и разбира се с продукти за загар" - посочи д-р Лана Циркович.

Вижте още: Ако имате тези симптоми след ужилване, незабавно отидете на лекар

Препоръката на доктора е да замените обикновените сапуни със синдети и маслени бани. 

"Необходима е ежедневна грижа за кожата по време и след ваканция. Включва душ със синдети и маслени бани, както и нанасяне на емолиенти – обясни д-р Лана.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес