Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човекът с най-много рекорди „Гинес“

08 април 2022, 12:15 часа
Реклама

За Ашрита Фърман (Кийт Фърман, роден на 16 септември 1954 г.) може да се каже, че това е рекордьорът на рекордите - защото именно той е човекът с най-много записани постижения в Книгата на рекордите „Гинес“. Към 2017 г. Фърман е поставил повече от 600 официални рекорда на „Гинес“ и в момента държи 531 рекорда, като по този начин е световен шампион за най-много световни рекорди на "Гинес". Той е започнал да чупи рекорди от 1979 година.

Началото

Фърман е роден през 1954 г. в Бруклин, Ню Йорк. Като дете бил очарован от Книгата на рекордите „Гинес“, но никога не си даже помислял, че когато и да било ще може да постави свой собствен рекорд. Причината била, че се отличавал с доста неатлетично тяло и слабовата фигура.

Рекордите на знаменитостите в "Гинес"

Като юноша той започнал да се интересува от духовни практики и през 1970 г. станал последовател на гуруто от някаква индийска секта Шри Чинмой. Именно Шри Чинмой окуражил Фърман да участва в 24-часово велосипедно състезание в „Сентръл парк“ в Ню Йорк през 1978 г. Само с две седмици обучение Фърман спечелил третото място, като карал непрекъснато 652 км.

През 1979 г. той поставил първия си официален рекорд, като направил 27 000 скачания с чувал. През 1986 г. поставил и рекорд за скачане под вода.

Професия

Професията на Фърман е управител на магазин за здравословни храни в Ню Йорк. Той също така е мениджър на турнета за своята група за медитация и затова може да пътува много. Към 2014 г. Фърман вече бил поставил рекорди в 40 държави. Той постигнал целта си да счупи рекорди на всичките седем континента, когато поставил рекорд за въртене на обръч в хавайския стил „хула-хуп“ в австралийската пустиня през 2003 г.

Опит за рекорд: У нас ще се вие най-голямо планинско хоро в света

Рекорди

Фърман е поставил и рекорди на такива известни забележителности като египетските пирамиди (балансиране), Стоунхендж в Англия (стоене върху гимнастическа топка), Айфеловата кула във Франция (най-много коремни преси за един час), Великата китайска стена (скачане върху топка-кенгуру), в храмовия комплекс „Боробудур“ на остров Ява в Индонезия (най-бързо бягане на една миля с бутилка мляко на главата) и прочутия дворцов комплекс „Ангкор Ват“ в Камбоджа (скачане на въже). В Китай през 1982 Фърман счупил рекорда за бягане на 8 км на кокили (39 мин. 56 сек.), който остава ненадминат.

Фърман също е пионер в поставянето на рекорди в някои нови дейности. Използвайки водно колело, Фърман гребал 1500 мили (2400 км) за 16 дни на остров Бали през 1991 г. Също така, създал спорта „глуглинг“ - подводно жонглиране, което извършвал в Оукланд, Нова Зеландия през 2002 г. През 2007 г. се състезавал в надбягване с тибетски як в Монголия – като самият Фърман бягал в чувал.

На 30 януари 2008 г. Фърман официално представил гигантски молив – дълъг 23 метра. Моливът е създаден за три седмици като подарък за рождения ден на учителя му Шри Чинмой на 27 август 2007 г. А през април 2009 г. Фърман станал първият човек, който притежавал 100 рекорда на „Гинес“ едновременно.

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес