Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Честият секс сам по себе си няма да ви направи щастливи

08 юни 2016, 09:20 часа

Младите хора, които често правят секс, но нямат романтични отношения, са по-неудовлетворени от личния си живот от тези, които правят това с любимия човек.

"Не всяка сексуална активност е еднаква. Характерът на отношенията между партньорите също има значение", казва Уиндол Фърман, професор по психология от университета на Денвър и водещ автор на ново изследване, пише Live Science.

В английския младежки сленг е разпространен терминът hook up, който се използва за обозначение на сексуални връзки извън отношения. Едно от изследванията е установило, че в САЩ 40% от младежите и 31% от девойките на възраст от 19 до 22 години през миналата година са правили секс с партньор, с когото не имали романтична връзка.

Новото изследване е установило как характерът на отношенията влияе върху удовлетвореността на представителите на младото поколение от собствения им полов живот.

Учените са провели допитване сред 185 младежи и девойки в "студентска" възраст. Участниците отговаряли на въпроси: колко често правят секс, кой е бил техен партньор (любим, приятел, случаен познат и така нататък), а също така доколко са удовлетворени от личния си живот.

Както изяснили учените, тези, които често правели секс с любимия човек, били по-удовлетворени от личния си живот в сравнение със сексуално активните самотници. Освен това психолозите са проследили ясна зависимост между честия секс със случайни познати и негативните представи за собствения личен живот.

В крайна сметка, отбелязва Фърман, става дума за това, че сексът сам по себе си, дори честият, няма да ви направи щастливи – за това е необходимо нещо повече от едните полови отношения.

Авторите на изследването са отбелязали различия в поведението на мъжете и жените. Младежите по-често съобщавали за сексуални връзки със случайни познати, докато девойките по-често говорели за сексуален живот в рамките на романтични отношения.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес