Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болки в гърба: Тези 3 съвета ще ви върнат съня

09 август 2024, 05:40 часа

Болката в долната част на гърба може да направи съня през нощта невъзможен. А когато не си починете добре, състоянието на гърба ви може да се влоши.

Още: Ето защо да изберем да спим по гръб

Според данни от специалисти хората с хронична болка, включително болки в гърба, са до 18 пъти по-склонни да страдат от безсъние в сравнение с тези без болка. Хроничната болка може да затрудни намирането на удобна поза за сън и да ви принуди да се движите и намествате често.

Затова намирането на начини за минимизиране на нарушенията на съня може да ви помогне да спите по-добре. И когато започнете да спите часовете, от които се нуждаете, може да откриете, че интензивността на болката намалява.

Какво можете да направите, за да получите необходимия сън

Запознаваме ви с три много ефективни начина, както и с някои съвети за осигуряване на спокоен сън.

Намерете най-добрата позиция за сън за вас

Някои позиции за сън са по-добри за облекчаване на напрежението в гърба ви.

Въпреки че няма една позиция за сън, която да работи еднакво за всички, за тези с болки в долната част на гърба, спането по гръб е най-добро. По този начин тежестта се разпределя равномерно върху гърба ви, намалявайки натиска, който я причинява. Поставянето на малка възглавница или навита кърпа под коленете може да облекчи напрежението.

Ако не сте фен на спането по гръб, опитайте да спите настрани с възглавница между коленете. Спането в поза на плода, където коленете ви са прибрани близо до гърдите ви, помага за облекчаване на натиска върху междупрешленните дискове в гърба ви. Това може да помогне при болки в гърба.

Преди всичко се опитайте да избягвате да спите по корем. Това ви принуждава да накланяте врата си, което може да попречи на естественото изравняване на гръбнака ви и да влоши (или да причини) дискомфорт в гърба. Въпреки това, ако трябва да спите по корем, поставянето на възглавница под бедрата може да помогне за облекчаване на напрежението и да намали риска от болки в гърба.

Изберете правилната възглавница

Точно както няма позиция за сън, която да работи еднакво за всички, няма перфектна възглавница за всеки с болки в кръста.

Ако спите на гръб, средно дебела възглавница, която поддържа формата си, ще свърши работа. Но ако спите настрани, може да се нуждаете от нещо по-дебело и по-твърдо, за да предотвратите потъването на главата си и да поддържате подравняването на гръбначния стълб. Що се отнася до материала, латексовите възглавници са склонни да печелят поради способността си да запазват формата си и да избягват натиска.

Изберете правилния матрак

Отново, целта е да се намери матрак, който помага да се поддържа гръбначният стълб в права линия. Решенията са различни и зависи кое ви подхожда най-добре. Твърдият матрак ще поддържа най-добре естествените извивки на гръбначния стълб, на човек чиито талия и бедра са приблизително еднакви по размер. Ако бедрата ви са по-широки от талията, по-мекият матрак е по-добър избор.

Още съвети

Смяната на позицията на съня, възглавницата и матрака е добро начало. Но ако тези промени не са направили достатъчно, за да облекчат дискомфорта ви, тези стратегии може да ви помогнат. Липсата на сън ви прави по-чувствителни към болка. Колкото по-малко спите, толкова по-вероятно е гърбът ви да ви притеснява. Имайки това предвид, направете каквото можете, за да създадете рутина за здравословен сън.

Още: Какво означава позата, в която спите през нощта?

  • Уверете се, че спалнята ви е хладна, тъмна и тиха.
  • Избягвайте употребата на кофеин следобед и използването на мобилни телефони или компютри преди лягане.
  • Поставете си за цел да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.
  • По този начин ще започнете да се чувствате сънливи, когато дойде време за сън, естествено.
  • Упражненията за ритмично дишане или насочвани образи, при които си представяте себе си на успокояващо и спокойно място, могат значително да ви помогнат да заспите.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес