Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Берберин за понижаване на холестерола и кръвната захар

14 август 2024, 12:44 часа

Берберинът е биоактивно съединение, което може да се извлече естествено от няколко растения, включително европейски берберис, кисел трън, коптис, златна пръчица, орегонско грозде и дървесна куркума. Този природен дар може да е от полза за различни аспекти на нашето физическо и психическо благоденствие, като се използва при диабет, нездравословно тегло, чернодробни проблеми, високи нива на холестерол или други мазнини в кръвта.

Повече за приложенията на популярната добавка, разкриваме в следващите редове.

Как действа берберин за понижаване на холестерола и кръвната захар?

Един от основните начини, по които действа берберинът, е чрез активиране на AMP-активирана протеин киназа (AMPK). Това е ензим важен за регулирането на клетъчната енергия. Благодарение на него се подобрява усвояването на глюкозата в клетките. Освен това се насърчава окисляването на мазнините и се подобрява инсулиновата чувствителност. Този механизъм е особено полезен за управление на нивата на кръвната захар.

Активирането на AMPK води до инхибиране на ключови ензими, участващи в синтеза на холестерол и триглицериди в черния дроб. Това води до намалено производство на холестерол в организма, особено на LDL (често наричан "лош" холестерол) в кръвния поток.

Добавките с берберин могат да променят състава на чревните бактерии, предизвиквайки намалено производство на жлъчна киселина. За да компенсира това, черният дроб използва повече холестерол за производството на жлъчни киселини, което допълнително понижава нивата на холестерола в кръвта.

Какви са свързаните с това ползи?

Позитивните влияния на берберин върху нивата на холестерола и кръвната захар имат различни предимства. Едно от тях е предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, инфаркт, инсулт и други опасни състояния. Добавката действа за поддържане на здрави артерии и подобрено кръвообращение.

Способностите на берберин да регулира кръвната захар са важни за хората с преддиабетно или диабетно състояние, тъй като при тях нивата са повишени и тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или става резистентно към неговите ефекти.

Приемът на берберин служи за превенция на свързаните с висока кръвна захар усложнения като бъбречно заболяване, увреждане на нервите (невропатия), проблеми със зрението (ретинопатия) и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Проучванията показват, че берберинът може да бъде толкова ефективен, колкото някои лекарства с рецепта. Например, установено е, че той понижава нивата на кръвната захар толкова ефективно, колкото метформин, широко предписвано лекарство за диабет тип 2. Освен това ефектите му за понижаване на холестерола са сравними с тези на статините.

Берберинът може да помогне за намаляване на телесното тегло, особено при хора с метаболитен синдром. Този ефект се дължи на свойството му да подобрява инсулиновата чувствителност и да регулира хормоните, регулиращи мазнините.

Добавката е свързана и с намаляване на възпалението и оксидативния стрес, които са отговорни за развиването на много заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Под какви форми се използва?

Берберин може да се консумира в различни форми, най-често като капсули и таблетки. Въпреки че се предлага и под формата на прах, той може да има естествено горчив вкус, който е отблъскващ за някои хора. Обикновено се смесва с вода, сок или смутита, за да се подобри вкусът, но е необходимо точно измерване, за да се гарантира, че е приета правилната доза.

В доста по-редки случаи се използва локално в кремове, мехлеми или гелове, тъй като има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Те се прилагат за лечение на кожни заболявания или инфекции.

В какво количество е безопасно да се приема берберин?

Когато се приема през устата, безопасната за прием доза берберин е до 1,5 грама на ден. Тя се разделя на няколко части през деня, като повечето хранителни добавки се приемат 2 пъти на ден с храна и вода.

В някои случаи може да се препоръча започване с по-ниски дози, докато организмът се пригоди.

Приложен върху кожата, берберинът е предназначен за краткосрочна употреба.

Други предимства на берберин

Берберинът е полезен и при други здравословни проблеми. Често е използван за отслабване, но може и да подобри различни хормонални разстройства като например синдром на поликистозни яйчници.

Друга възможна употреба е свързана с понижаване на високото кръвно налягате, като за целта понякога се комбинира със специално лекарство. Добавката може да окаже положителни ефекти върху имунната система, психическото състояние и стомашно-чревната функция. Тя има широкоспектърно антимикробно действие, което е ефективно срещу бактерии, вируси, гъбички. Това предполага, че може да се използва при лечението на инфекции, включително такива, причинени от Helicobacter pylori, и състояния като свръхрастеж на бактерии в тънките черва.

Скорошни проучвания предполагат възможността берберинът да забавя развитието на рака, но са нужни още изследвания, за да се докаже това. Други приложения, които са още под въпрос, включват прилагане при изгаряния, афти и чернодробни заболявания.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес