Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бабините рецепти за домашни шампоани с яйце

12 май 2022, 19:00 часа

Днес пазарът ни залива с огромно разнообразие от козметични продукти за всякакъв тип коса - шампоани, маски, балсами, спрей, лосиони и пр. Но в миналото нашите баби не са имали тези възможности и са използвали домашни продукти. Въпреки това са се радвали на буйни, лъскави коси от домашно приготвени шампоани. Една от най-разпространените съставки в повечето шампоани е яйцето. 

Яйцата съдържат протеини, витамини А, В, D и Е, както и други аминокиселини и хранителни вещества, които влияят чудесно на косата. Яйченият жълтък е богат на мазнини, поради което овлажнява косата и я прави по-лъскава. Витамините А и Е предпазват косата от изсушаване, а витамин D помага за по-бързия растеж.

Ето няколко рецепти, които може сами да приготвите в домашни условия:

Шампоан от жълтъци за гъста и здрава коса

Разбийте 2 жълтъка с малко топла вода и втрийте в косата, която е предварително навлажнена.

Лъскава коса у дома – ето как

Шампоан от яйца и зехтин за мека коса

Имате нужда от 1-2 яйца (според дължината на косата) и 1 лъжица зехтин.
Разбийте яйцата с вилица и добавете зехтина. Бъркайте отново до получаване на хомогенна смес. Прибавете бавно 1 чаша хладка вода и продължете с бъркането. 

Нанесете шампоана върху влажната коса и втрийте с лек масаж. Добре е да го оставите за 10-20 минути. Колкото повече стои, толкова по-хубава ще стане косата ви. Препоръчва се да използвате този домашен шампоан 2 пъти месечно и косата ви ще стане мека, здрава и красива.

Шампоан от жълтък и банан за всеки ден

Този шампоан се разпенва добре и е много подходящ за ежедневна употреба.
Имате нужда от 1 жълтък, половин банан и сока от половин лимон. Разбийте всичко добре и нанесете на косата.

Шампоан от яйце и коприва за суха коса

Разбийте 1 яйце и чаша отвара от коприва. Нанесете на влажна коса и изплакнете.

Шампоан от яйчен жълтък и сок от моркови за слаба и изтощена коса

Разбъркайте 2 жълтъка и 1 супена лъжица сок от моркови. Нанесете на косата и изплакнете с топла вода.

Топ 7 на навиците, които са пагубни за косата

Шампоан от яйчен жълтък и желатин за обемна коса

Разбъркайте 1 супена лъжица желатин в малко вода и оставете за около половин час, докато набъбне. Стоплете на водна баня и внимателно добавете 1 жълтък. Нанесете на косата и оставете за 10 минути. Изплакнете с топла вода.

Шампоан от жълтък и ракия за мазна коса

Вземете 25 г бебешки сапун и го настържете на едро ренде. Разтворете го в 100 г кипяща вода. Прецедете през марля и добавете 25 мл ракия или спирт, както и разбит жълтък от едно яйце. Намажете косата и оставете за около 5 минути. Измийте с хладка вода.

Маска от яйчен белтък

Яйченият белтък почиства скалпа от прекомерното омазняване, укрепва косата, стимулира растежа и помага в борбата с пърхота.
Отделете белтъците от 2 яйца в малка купа. Добавете 2 супени лъжици кокосово масло. Разбийте до получаване на фина смес. Нанесете върху влажната коса. Използвайте гребен, за да разнесете равномерно. Оставете маската около 20 минути и измийте както обикновено.. 

Важно: Домашните шампоани не трябва да се съхраняват за продължителен период от време. Препоръчително е да се използват веднага след приготвянето им. Към всеки от тях може да добавите няколко капки етерично масло по ваш вкус.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес