Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арабски трик за жегата - работи по-добре от вентилатор

25 юни 2024, 16:01 часа

Горещата вълна вече достигна и България, като температурите на много места в страната надхвърлиха 30 градуса по Целзий. Как да се справим с горещините? Използвайте метода, използван в арабските страни и високите температури няма да ви уплашат.

Реклама

Еколозите алармират от години - температурата на Земята се повишава. Няма индикации, че това ще се промени. От няколко години сме свидетели на рекордно високи температури. Така ще е и тази година.

Как да охладим тялото си по време на горещините? Забравете за лимонадата, сладоледа, студените компреси или ветрила. Научете този арабски начин за справяне с температурата и бързо ще се почувствате по-добре.

Още: Това растение ще охлади апартамента ви по-добре от климатик

Пийте това вместо студена лимонада и бързо ще усетите разликата

Когато температурите надвишат 30 градуса, говорим за жега. Това явление е особено опасно за деца, възрастни хора, животни и бременни жени. Един час на слънце може да доведе до изгаряне или дори инсулт. Лекарите препоръчват тогава да не излизате от вкъщи.

Жегата в Европа е нищо в сравнение с арабските страни. Високите температури ги съпътстват всеки ден. През лятото дори надхвърлят 40 градуса. Съвсем логично, жителите са разработили няколко метода, които им позволяват да функционират нормално по време на горещините.

Още: Само за юни: Необичайните жеги отнеха живота на шестима в Гърция

За разлика от европейците, те избягват студените напитки в полза на... мароканския чай. Това е сладка, гореща инфузия на базата на прясна мента. Пият го веднага след приготвянето му. Това е много умно решение, защото пиенето на топла напитка стимулира рецепторите на езика. По този начин тялото получава информация, че трябва да започне да се поти, за да се освободи от излишната топлина.

Как се приготвя такъв чай? Необходими са ви захар, вряща вода и пресен джоджен или мента. Поставете го в кана и добавете две препълнени супени лъжици захар. Залейте всичко с вряща вода и оставете да къкри за 10 минути. Когато инфузията се охлади малко, изпийте я на един дъх. След няколко минути ще усетите разликата.

Добавете към вечерята това и ще се охладите бързо

Жителите на арабските страни са известни със своята ароматна и пикантна кухня. Почти всяко ястие съдържа малко количество лют червен пипер. Подправката действа като консервант, предпазвайки храната от разваляне и също така помага за преодоляване на топлината. Чушките съдържат капсаицин.

Това е органично химично съединение, отговорно за усещането за парене. Дразни рецепторите за болка, които стимулират потните жлези. Тялото бързо започва да се поти и в резултат на това се охлажда. Това е лесен начин да си помогнете в горещите дни. Все пак не забравяйте да пиете колкото е възможно повече вода - поне три литра вода на ден. Това ще предотврати дехидратацията.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес