Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако рибата и месото са ви скъпи: 3 бюджетни аналога, които са достъпни за всеки

23 септември 2024, 20:00 часа

Възможно е да се храните вкусно и правилно. В този случай семейният бюджет изобщо няма да пострада.

Почти всеки обича червена риба върху сандвичи. Никой не би отказал вкусен хайвер. Ако не черен, то поне червен. А говеждото месо е не само полезно, но и много вкусно, когато е приготвено правилно. Само че всичко това струва доста скъпо. И много хора правят сандвичи с червена риба само в новогодишната нощ - и то не с естествена, а с имитираща.

Още: Внимавайте с ТЕЗИ храни - могат да причинят хранително натравяне

Въпреки това всички тези продукти принадлежат към диетата на правилното хранене. Разбира се, списъкът включва не само тях. Но месото и рибата са абсолютните мастодонти за всеки човек, който се придържа към принципите на здравословното хранене.

Решихме да развенчаем мита, че правилното хранене е скъпо. В селекцията представяме бюджетни аналози на горепосочените продукти. Те са достъпни за всеки и не отстъпват по ползи.

Червена риба

Както вече разбрахме, цените на пъстървата и сьомгата в супермаркетите „хапят“. Въпреки това полезността на червената риба е голяма. Тя съдържа огромно количество мастни киселини, Омега-3, витамини С, Е, А, D, както и важни микро- и макроелементи.

Но приблизително същия състав имат и други видове риба, които са много по-евтини. Става дума за скумрия и херинга. Те имат същото високо съдържание на омега-3, мастни киселини.

Скумрията съдържа и витамини В, С, D, D, E, K и А. В херингата те са малко по-малко, но пък има фосфор, йод, натрий, калий и калций. Доста важни елементи за организма.

Месо

Цените на месото също не са ниски. Особено ако става дума за говеждо месо. И свинското не е евтино. Въпреки това е съвсем реалистично да се купува птиче месо или да се предпочитат субпродукти. Например черен дроб или сърца. Те съдържат цяла плеяда от полезни вещества, и по-специално - витамини от групата В.

Още: 10 пълнозърнести храни, които си заслужава да консумирате

А при правилно приготвяне на сърца или черен дроб можете да създадете достойно второ ястие.

Зехтин

Зехтинът е включен в рецептите на много салати от областта на доброто хранене. Той е доста скъп. По-достъпен вариант за тези, които следват принципите на правилното хранене, би било да използват царевично или ленено масло. А зехтинът е едва на трето място.

Така че не е необходимо да се преследва закупуването му. А аналозите под формата на царевично или ленено масло са в пъти по-евтини.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес