Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако не измивате стъпалата си под душа - допускате огромна грешка!

25 март 2022, 17:00 часа

Смята се, че краката са в състояние да произвеждат до 2 литра пот на ден. Това е възможно, защото те съдържат приблизително 250 000 потни жлези. В комбинация с живеещите върху тях бактерии имаме почти готова смес за неприятна миризма. Измиването и ексфолирането на краката не само помага за премахване на неприятните миризми, но и подобрява кръвообращението, състоянието на ноктите и дори ставите.

Миенето на краката под душа е по-важно, отколкото си мислите

Редовното и старателно миене на краката премахва мръсотията, мъртвите кожни клетки и потта, която се натрупва върху тях през деня. Изплакването им само с вода няма да свърши работа - повечето бактерии все още ще останат върху тях. В резултат на това краката могат да започнат да миришат неприятно и дори да улеснят развитието на инфекции.

Допълнителното търкане на краката помага в борбата с инфекциите

Краката ни са толкова податливи на инфекции, колкото и други части на тялото. Бактериите, които ги покриват, могат да причинят различни видове възпаления. Цялостното търкане на краката спомага за ексфолирането на всички ненужни слоеве на кожата заедно с нейните микроорганизми, предотвратява развитието на гъбички, брадавици, както и образуването на мазоли. Освен това тази проста и кратка процедура е много освежаваща и ще ни накара да се почувстваме много по-добре.

Миенето на краката намалява риска от проблеми със ставите

Кой би си помислил, че може да има връзка между твърдата кожа на стъпалата и проблемите с коленете, бедрата и гърба? И все пак! Ненужната и мъртва кожа, която се натрупва по стъпалата, се уплътнява и увеличава повърхността си. В екстремни случаи нейният слой може да е толкова дебел, че да доведе до промени в движението и следователно да засегне ставите, краката, бедрата или дори гърба. В резултат на това е възможно да изпитате дискомфорт по време на движение. Бихте ли повярвали, че занемарените крака могат да стоят зад всичко?!

Разтриването на ходилата подобрява кръвообращението

Докато миете и ексфолирате краката си, направете приятен масаж, който ще подобри кръвообращението. Лошата циркулация на кръвта причинява липса на кислород и също така ограничава растежа и развитието на мускулите. Освен това може да причини проблеми като мускулна болка, скованост, слабост и изтръпване на краката. Ето защо масажа на краката ви под душа е толкова важен.

Грижата за краката ви намалява врастването на ноктите в кожата

Има няколко причини, поради които ноктите ни започват да врастват в кожата ни. Те включват например носенето на тесни обувки или лошо подрязани нокти. Струва си обаче да сте наясно, че потните и мръсни крака също могат да засилят този неприятен процес. Когато пръстите са постоянно потни, кожата около краищата им става мека, което улеснява врастването на ноктите. Освен това, ако кожата е възпалена, врасналият нокът може да бъде наистина болезнен.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес