Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 мита за вашето здраве, в които все още вярвате

05 февруари 2024, 15:44 часа

Здравето е тема, заобиколена от много митове и погрешни схващания. Днес ще разгледаме някои от най-често срещаните приказки в тази област и ще видим какво всъщност казва науката.

1. Най-добре ли е да правите упражнения сутрин?

Много хора смятат, че сутрешните тренировки са по-здравословни. Но това не е вярно. Важно е да включите физическата активност в ежедневието си. Основното нещо е да не се претоварвате преди лягане, за да не нарушите качеството на нощната си почивка. Освен това изследванията показват, че вечерните тренировки могат да бъдат още по-ефективни заради естественото повишаване на телесната температура.

Най-разпространените митове за женското здраве, в които вярваме

2. Хъркането само неприятност ли е?

Хъркането често се възприема като незначителен проблем. Въпреки това, може да показва сериозни медицински състояния, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Ако хъркането притеснява вас или вашите близки, трябва да се консултирате с лекар.

3. Витамин С ще ви спаси ли от настинки?

Много хора вярват, че витамин С е панацея за настинки. Всъщност, въпреки че е важен за имунитета, той не предпазва от настинки и не облекчава симптомите им. Здравословното хранене и поддържането на имунитета са най-добрите ни съюзници в борбата с настинките.

4. Може ли имунитетът да бъде „персонализиран“?

Има мнение, че с помощта на имуномодулатори здравето може лесно да се укрепи и персонализира. В действителност имунната система е много сложна - и повечето лекарства действат неясно и не гарантират подобрение. Най-важното е здравословният начин на живот и балансираната диета.

5. Всеки ли холестерол е лош?

Всеобщото схващане е, че холестеролът е само вреден. За да опростим, има "добър" и "лош" холестерол - и балансирането на двата е от решаващо значение за здравето. Необходимо е да се разбере кои храни допринасят за повишаване на "добрия" холестерол и контролират нивото на "лошия" холестерол.

6 от най-глупавите и опасни митове за здравето, в които хората все още вярват

6. Страхотен ли е тенът?

Много хора вярват, че тенът е полезен. Въпреки това, всяко излагане на ултравиолетова радиация увеличава риска от развитие на рак на кожата. Това се отнася както за тен на слънце, така и за солариум. Защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи е ключът към нейното здраве.

7. Мозъчните клетки не се възстановяват?

Дълго време се смяташе, че след определена възраст мозъчните клетки не се обновяват. Съвременните изследвания обаче показват, че неврогенезата - процесът на образуване на нови неврони - продължава и в зряла възраст.

8. Необходимо ли е да се пият осем чаши вода на ден?

Митът за пиенето на осем чаши вода на ден е здраво вкоренен в съзнанието ни. Всъщност нуждите от вода варират от човек на човек и зависят от много фактори, включително активност, климат и цялостно здраве. Човешкото тяло е доста добре обмислена система, която сигнализира за жажда, когато се нуждае от вода. Важно е да слушате тялото си и да пиете вода, когато почувствате жажда, както и да вземете предвид приема на други течности и храни, съдържащи вода.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес