Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 грешки в грижата за косата, които я превръщат в слама (и как да ги избягвате)

30 септември 2024, 16:00 часа

Косата е един от най-важните елементи на нашия външен вид, но често я подлагаме на вредни практики, които я увреждат и я правят да изглежда суха и безжизнена. В следващите редове ще разгледаме осем често срещани грешки в грижата за косата, които могат да я превърнат в слама, и ще ви предложим практични съвети как да ги избягвате. Независимо дали става въпрос за неправилно измиване, прекомерна термична обработка или неподходящи продукти, осъзнаването на тези фактори може да помогне за възстановяване на здравия вид на вашата коса.

Неправилен избор на шампоан

В този случай опасни са както недостатъчната измиваща способност на избрания продукт, така и прекомерното почистване, което може да изсуши косата. Много хора избират шампоан въз основа на съвета на приятел или блогър, а не според типа на скалпа си, което е сериозна грешка в грижата и може да превърне кичурите в слама.

Още: Само 10 % от жените знаят как да мият косата си, за да стане лъскава

В домашни условия един прост тест с хартиена салфетка ще ви помогне да определите типа на скалпа. По-добре е да го направите един ден след измиването. Салфетката трябва да се забърше в корените и да се погледне останалата следа, ако тя е ясно видима - скалпът е мазен, ако е леко забележима - типът кожа е смесен, а ако изобщо няма петно или по салфетката остават кожни люспи - това ще означава сух скалп.

Ако до вечерта косата ви изглежда изтощена, трябва да изберете шампоан за мазен скалп и коса. Освен ефективни почистващи компоненти, той трябва да съдържа и овлажняващи такива, като аминокиселинен комплекс и хиалуронова киселина. Тази формула нежно ще овлажни кичурите ви, без да ги утежнява в корените.

Ако скалпът е склонен към изсушаване и лющене, тогава той се нуждае от нежно почистване с шампоан, съдържащ успокояващи и овлажняващи комплекси, като витамин Е, глицерин, пантенол и хиалуронова киселина.

 

Още: 5 съвета как да се грижим за косата си в студените дни

Миене на косата в гореща вода

Друга грешка е изборът на неправилна температура на водата при миене. Горещата вода „повдига“ самата кутикула на косъма, което води до изпаряване на влагата от косъма, така че с течение на времето къдриците стават твърди и сухи, а чупливостта на косата се увеличава. Лесно е да поправите грешката, трябва да си изградите навик да миете косата си с топла вода, като избягвате високите температури.

 

Недостатъчно почистване

Още: 4 основни правила, за да поддържате косата си здрава и красива

Потните жлези редовно отделят себум (мастна тъкан), който, ако не се почисти своевременно, може да запуши порите и да блокира притока на хранителни вещества към фоликулите. През лятото, когато секрецията му се увеличава, експертът съветва да добавите скрабове и пилинги към козметичната си рутина.

Тези продукти могат да съдържат минерални гранули, частици от кайсиеви ядки, AHA киселини и ензими. Продуктите помагат за цялостно почистване на скалпа и отстраняване на мъртвите клетки, а формулите с хиалуронова киселина и колаген в състава ще ви позволят да направите това нежно. След използването на пилинги и скрабове храненето на фоликулите се подобрява, косменото стъбло, подобно на корена си, започва да получава повече хранителни вещества, косата става по-мека и податлива.

Стилизиращите продукти също могат да запушат порите. Ако ги използвате редовно, трябва да изберете подходящи почистващи продукти. В допълнение към пилингите и скрабовете трябва да обърнете внимание на пилинг шампоаните: те ефективно премахват себума и остатъците от други продукти. Такъв продукт може да се използва 1-2 пъти седмично вместо основния шампоан, а не в допълнение към него. Благодарение на формулите с киселини, пилинг шампоаните помагат за качествено почистване на скалпа, без да го изсушават .

 

Не използвате маски и балсами

След почистването косата винаги се нуждае от допълнителни грижи, като балсами и маски. Много хора все още или пренебрегват използването на тези продукти, или избират само един. Всъщност за грижата са необходими и двата продукта. Днес е лесно да се намерят продукти „2 в 1“, които не само спестяват време, отделено за разкрасителни процедури, но и овлажняват косата, без да я утежняват, придават ѝ красив и поддържан вид и улесняват разресването.

Кондициониращите маски са чудесен вариант за тези, които искат да получат бърз и ефективен резултат. Продуктът подхранва кичурите, обгръща ствола им и изглажда люспите. Косата става блестяща, овлажнена, лесна за разресване и по-малко накъсана.

За мазна коса е по-добре да избирате формули с колаген, витамини В3 и С в състава. Това ще спомогне за овлажняването им и ще им придаде естествена мекота и блясък. Ако косата е суха, тогава те могат да получат достатъчно храна с помощта на маски-кондиционери с хиалуронова киселина, витамини А и Е в състава .

 

Спите с мокра коса и избирате неправилното спално бельо

Друга често срещана грешка е нежеланието да изсушите косата си със сешоар след вечерния душ. Важно е да се знае, че влажната среда провокира размножаването на гъбични организми, които могат да доведат до появата на пърхот. Освен това мокрите кичури са по-уязвими към увреждане, така че заплитането и триенето им във възглавницата може да увреди структурата на косъма, което да доведе до накъсване на краищата и чупене.

Копринените калъфки за възглавници могат да сведат до минимум уврежданията, като благодарение на гладката си текстура те намаляват триенето на кичурите върху бельото, а косата просто се плъзга по повърхността на възглавницата. Гладката коприна е в състояние да „изглади“ кутикулата на косата, като предотвратява прегъването им и придобиването на „сламен“ вид.

 

Избягвате слънцезащитни продукти и шапки

Ултравиолетовите лъчи през лятото също имат отрицателен ефект върху косата. Без подходяща защита косата се чупи, накъсва, става тънка и суха. От съществено значение е да добавите слънцезащитни продукти и продукти на маслена основа към рутинната си грижа за косата. Например кокосовото или бадемовото масло увеличават устойчивостта на кичурите ви към ултравиолетовите лъчи. А слънцезащитните спрейове ги предпазват от изсушаване, като помагат за поддържането на здравословен блясък и еластичност.

 

Прекомерна употреба на стилизиращи продукти

Да си направите прическа и да я носите няколко дни е сценарий, който често се избира след посещение при стилист или фризьор, което също е грешка. Първо, много от стилизиращите продукти, използвани за оформяне на прическата, съдържат алкохол, който изсушава скалпа и самата коса, превръщайки я в слама. Второ, стилизиращите продукти често съдържат стилизиращи полимери и други вещества, които се утаяват върху косата и скалпа, което изисква цялостно изплакване. Ето защо е по-добре да измиете косата си веднага след като стилизирането е загубило целта и значението си.

 

Избягвате масажа на скалпа

В желанието си да имат красива коса, много жени нанасят много продукти за грижа върху дължините и краищата, забравяйки за корените, въпреки че именно корените подхранват косата и ѝ помагат да изглежда добре поддържана. Масажът на скалпа също помага за ускоряване на растежа на косата, като подобрява микроциркулацията в скалпа и подхранва космените фоликули.

Ако искате да имате силни и красиви къдрици, по-добре е да масажирате скалпа с помощта на серуми за оставяне на коса. Те укрепват косата, намаляват косопада и я правят по-поддържана. Серумите с колаген също така перфектно овлажняват и подхранват скалпа и косата в зоната на корена и могат да придадат обем на прическата.

 

източник: https://www.marieclaire.ru/krasota/8-oshibok-v-ukhode-iz-za-kotorykh-volosy-prevrashayutsya-v-solomu-i-kak-ikh-izbezhat/

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес