Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 работещи начина за облекчаване на сърбежа при ухапване от комар

03 юли 2024, 09:13 часа
Реклама

Ухапванията от комари са често срещана неприятност през топлото време, която често ни кара да се чешем и да се чувстваме неудобно. Въпреки че е изкушаващо да се почешем, за да облекчим сърбежа, това може да влоши дразненето и да увеличи риска от инфекция.

Ето седем ефективни начина за намаляване на сърбежа при ухапване от комар:

Студен компрес или ледена опаковка: Прилагането на студен компрес или леден пакет върху ухапването от комар може да помогне за изтръпване на мястото и намаляване на възпалението. Увийте лед в кърпа или използвайте студен компрес за около 10-15 минути наведнъж. Студената температура свива кръвоносните съдове, което може да облекчи сърбежа и отока.

Антихистамини за локално приложение: Антихистамините за локално приложение, които се продават без рецепта, като хидрокортизонов крем или каламинов лосион, са ефективни за намаляване на сърбежа и възпалението, причинени от ухапвания от комари. Тези кремове действат, като потискат освобождаването на хистамини от организма, които са химикали, причиняващи сърбеж.

Как да облекчите ухапванията от комари?

Вана с овесена каша: При многобройни ухапвания от комари или особено сърбящи ухапвания, ваната с овесени ядки може да осигури успокояващо облекчение. Добавете колоидна овесена каша (фино смляна овесена каша) във вана, пълна с хладка вода, и се потопете за 15-20 минути. Овесените ядки съдържат противовъзпалителни свойства, които могат да успокоят раздразнената кожа.

Алое Вера: Известен със своите охлаждащи и противовъзпалителни свойства, гелът от алое вера може да успокои ухапванията от комари. Нанасяйте малко количество чист гел от алое вера директно върху ухапването няколко пъти дневно. Той не само намалява сърбежа, но и помага за ускоряване на заздравяването.

Паста от сода бикарбонат: Содата за хляб има алкални свойства, които могат да помогнат за неутрализиране на рН на ухапванията от комари, като намалят сърбежа. Смесете малко количество сода за хляб с вода, за да се получи паста, и я нанесете директно върху ухапването. Оставете я за 10-15 минути, преди да изплакнете с хладка вода.

Как да се справим със сърбежа от многото ухапвания от комари?

Етерични масла: Някои етерични масла, като например масло от чаено дърво, лавандулово масло или масло от мента, имат естествени противовъзпалителни и успокояващи свойства. Разредете няколко капки етерично масло в масло носител, като кокосово масло или зехтин, и го нанесете върху ухапването от комар. Бъдете предпазливи с етеричните масла, ако имате чувствителна кожа, и първо направете тест с пластир.

Превантивни мерки: Понякога най-добрият начин да се справите с ухапванията от комари е да ги предотвратите. Използвайте репелент за насекоми, съдържащ DEET или пикаридин, когато сте на открито, особено на разсъмване и по здрач, когато комарите са най-активни. Носете дълги ръкави, панталони и чорапи, за да сведете до минимум откритата кожа, и помислете за използване на мрежи против комари над леглата, ако сте в район с висока популация на комари.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес