Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 признака, че отлагате живота си за по-късно

07 август 2024, 15:22 часа

Планирали сте покупка или пътуване, но сте го отложили? И съвсем не защото няма материална възможност, а заради различни съмнения и страхове. Позната ли ви е тази ситуация? Може да страдате от синдром на отложен живот.

Синдромът на отложен живот (PLS) е състояние, при което човек постоянно отлага своите желания, мечти и цели за по-късно. Защо е лошо постоянно да отлагаме нещата и как да се справим с това

Признаци на синдрома на забавения живот

1. Липса на удовлетворение от настоящия момент

За човек, който отлага живота за по-късно, е трудно да изпита положителни емоции, свързани с настоящия момент, тъй като всичките му мисли са заети с бъдещето.

12 идеи за промяна на живота

2. Перфекционизъм и стремеж към идеали

Хората със синдрома често се стремят към съвършенство във всичко, което правят. Те могат да отлагат изпълнението на задачите, докато не се уверят, че ще направят всичко перфектно.

3. Страх от провал

Човек се страхува, че ако предприеме нещо точно сега, ще се провали. Затова той предпочита да изчака, докато условията станат благоприятни.

4. Неспособност за вземане на решения

Хората със синдрома на отложен живот често не могат да вземат решения дори в най-простите ситуации. Те се страхуват да не направят грешен избор и предпочитат да изчакат, докато някой друг вземе решението вместо тях.

5. Постоянна заетост

Тези хора постоянно са заети с маловажни неща. Човек с този синдром винаги намира какво да прави, за да не мисли за мечтите и целите си.

5 признака, че негативната енергия е завладяла живота ви

6. Сравнявате себе си с другите

Хората с ASD често се сравняват с други хора, за които смятат, че са постигнали по-голям успех. Това може да доведе до чувство на завист и недоволство от себе си. Освен това, постоянните сравнения могат да доведат до погрешни заключения, че „всеки може да го направи, освен мен“, „не съм достоен за това“ и други разрушителни вярвания.

7. Чувство за вина и срам

Човек със синдром на отложен живот може да изпита вина и срам, че не е постигнал мечтите и целите си. Той може да се почувства като провален и безполезен. Това често се трансформира в затвореност и дори агресия към външния свят.

Всичко може да се коригира

Важно е да се разбере, че синдромът на отложен живот не е смъртна присъда. Можете и трябва да работите с него. За това трябва да се научите да оценявате настоящето, да си поставяте реалистични цели и да вземате решения. Също така е важно да се разбере какво точно е отключило развитието му.

Важно е да запомните, че всеки ден е ценен и важен. Само вие решавате с какво ще бъде изпълнен и с какви цветове ще обагрите живота си. Утре никога не идва. Чувствайте, обичайте и се радвайте днес.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес