Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 мързеливи трика за по-ефективно почистване на прахта вкъщи

06 февруари 2022, 14:45 часа

Въпросът как да се отървете от прахта у дома е един от най-често задаваните въпроси от много страдащи от алергии, както и от хора, на които им е писнало постоянното почистване. За съжаление, досега не е измислено нито едно универсално решение за премахване на праха в апартамента.

Има обаче начини, които могат значително да намалят количеството му в вашата среда. От значение за бързото почистване е как точно го правите, така че да не бъде дълъг и отегчителен процес.

1. Пречистватели на въздух

Пречиствателите на въздуха са един от най-добрите начини да се отървете от праха във въздуха. Снабдени с филтри, които механично спират замърсителите (първоначални и HEPA), тези устройства неутрализират всякакви частици, носещи се във въздуха. По-големите са блокирани от мрежестия предфилтър, а по-малките от HEPA филтър, изработен от плътни тъкани полимерни влакна.

2. Прахосмукачка

Почистването на апартамента 1-2 пъти седмично е минимум , ако искаме да говорим за пространство без прах. При страдащите от алергия си струва да го правите дори през ден. Частиците, полепнали по пода, непрекъснато се издухват във въздуха от преминаващите членове на домакинството.

3. Почистване на плотове, шкафове, рафтове

Необходимо е да избършете повърхността на плотове, шкафове и рафтове поне веднъж седмично. Особено ако са на открити, често използвани места.

4. Почистване от горе надолу

Преди да започнем да почистваме с прахосмукачка, си струва да избършем праха от шкафовете или рафтовете в горната част. По този начин ще бъде по-лесно праха да се неутрализира с прахосмукачка или пречиствател на въздух.

5. Измиване на подове

След като приключите с прахосмукачката, си струва да измиете пода. Препоръчваме го особено на страдащите от алергии . Първо, мократа повърхност на моп ще привлече всеки прах, останал от прахосмукачката. Второ, овлажненият въздух ще донесе облекчение на сухите, уморени с алергии лигавици .

6. Ефективна вентилация

Вече писахме за важността на правилната циркулация на въздуха по повод на пречиствателите. Ето защо, в допълнение към устройствата, поддържащи механична вентилация, си струва да се погрижите за естествения въздушен поток в апартамента. В основата е ефективна работеща вентилационна решетка. Уверете се, че не е замърсена или запушена. При почистване също си струва да я забършете с мокра кърпа. Трябва също така да я миете от време на време в топла сапунена вода.

7. Проветряване на стаите

Температурата над 20 градуса по Целзий и влажността на въздуха от 60 до 80% са идеални условия за развитие на акари. За да предотвратите това, струва си да проветрявате апартамента от време на време. Поради замърсяването отвън си струва да го направите разумно. Ето защо препоръчваме кратко, но интензивно проветряване. Отварянето на прозорците за 5-10 минути ще ви позволи ефективно да освежите въздуха в апартамента.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес