Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 изненадващи ползи от картофите

11 ноември 2022, 16:44 часа

Картофите са един от най-разпространените и най-обичани зеленчуци в света. Разбира се, можете да ги пържите, задушите или да ги намачкате на пюре, но те могат да се използват за много повече от вкусна храна. 

Полезни ли са пресните картофи за вас?

Любопитни начини за използване на картофите

1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КАРТОФИТЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

Ако сте в затруднено положение, започнете да се запасявате с картофи сега. Само с няколко домакински предмета, проводници, малко мед и поцинкован пирон можете да захраните часовник, електрическа крушка и много други малки електронни устройства.

2. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КАРТОФИТЕ ЗА ГРАДИНА В КОСМОСА

През миналия век картофите стават първият зеленчук, отглеждан в космическата совалка. Започва проект, при който в Космоса са размножени пет листа от картофи. Изследователската група наблюдава този проект, като поддържа постоянна връзка с НАСА, която поддържа връзка с екипажа на космическата совалка. Когато совалката пристигнала у дома, всички с радост установили, че картофените растения не само са оцелели, но и действително са отгледали картофи.

Най-бързата и лесна рецепта за печени картофи

3. ОТГЛЕЖДАЙТЕ РОЗИ С ТЯХ

Градинарите могат да поставят резънчета от рози в картоф и след това да засадят целия картоф, сякаш е семе или луковица. Богатият на хранителни вещества картоф помага да се осигури влага и храна на растящото растение, което дава на резънчето по-голям шанс да оцелее.

4. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КАРТОФИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ПЛАСТМАСА

Биопластмасите, както се наричат, могат да се произвеждат от царевица, пшеница и както се досещате - картофи. Концентрацията на скорбяла и целулоза в картофите може да се използва за производство на пластмаса, а пластмасата, направена от картофи, може да се изгаря или компостира с много по-малко въздействие върху околната среда.

Пробвате ли тази рецепта за пресни картофи - няма да ги правите по друг начин

5. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КАРТОФИТЕ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ВРЕМЕ

Инките са използвали картофите за най-различни неща за разцвета на своята цивилизация. Известни с креативните си и напредничави земеделски практики, инките също така изучавали времето и започнали да използват времето, което е необходимо за сваряването на един картоф, за измерване на самото време.

6. ПРЕМАХВАНЕ НА РЪЖДА С КАРТОФ

Имате нож с ръждиви петна? Ако поставите ножа в картоф и го оставите да престои известно време, ще успеете да премахнете ръждата. Картофите естествено съдържат оксалова киселина, която се използва в много домакински почистващи препарати (в много по-големи количества, разбира се). Оксаловата киселина също разтваря ръждата. За да атакувате по-големи ръждясали повърхности с картоф, разрежете го наполовина, поръсете го с бакпулвер или го потопете в сапун за съдове и започнете да търкате.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес