Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 знака, които различават истинския нарцисист от егоиста

27 август 2024, 08:15 часа

Етикетът „нарцисист“ често се използва за описание на мъже, които проявяват егоистично и обидно поведение. Експертите обаче казват, че истинските нарцисисти имат специални черти.

Важно е да се отбележи, че не всички токсични мъже са непременно нарцисисти. В същото време има много истински нарцисисти, които малцина биха заподозряли в това.

Като правило, такива хора умело манипулират всяка ситуация, за да направят някой друг, най-често тяхната жертва, виновен.

Още: Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

1. Съвършенство

Нарцис. Ще демонстрира чувство за собствена значимост, преувеличавайки своите постижения и таланти. Смята се за по-висш от другите и очаква специално отношение.

Егоист. Той може да проявява арогантност или самохвалство, но това не присъства във всички прояви на неговата личност.

2. Потребност от възхищение

Още: Психопатите и нарцисите идентифицират нашите слабости и ги използват в своя полза

Нарцис. Жадува за постоянно признание и възхищение и често е зает с фантазии за успех, власт и блясък.

Егоист. Той може да се радва на внимание и похвала, но не изпитва ненаситна нужда от това. Неговото самочувствие не зависи толкова от външно потвърждение.

3. Липса на емпатия

Нарцис. Показва дълбока неспособност да разпознава и да се грижи за чувствата и нуждите на другите. Липсата на емпатия е основна черта в характера му, която обаче някои умеят да прикриват умело.

Още: 3 опасни капана, които нарцистичният човек изгражда

Егоист. Може да покаже пренебрежение към другите, но също така е способен да покаже истинска емпатия в определени ситуации.

4. Хиперконтрол

Нарцис. Използва манипулативни тактики като газова светлина  - изкривяване на реалността, за да накара друг човек да се съмнява в своите възприятия. С удоволствие използва принудителен контрол, за да доминира и омаловажава.

Егоист. Може да бъде манипулативен в определени ситуации, но е в състояние да разпознае грешките и да промени поведението си.

Още: Връзката с мъж-нарцис не е приказка, а трилър! Бягай!

5. Чувство на истинско покаяние

Нарцис. Не може да поеме отговорност за действията си. Липсва му способност за истинска саморефлексия и растеж, не желае или не може да признае грешки и рядко или никога не поема отговорност за действията си. Ако той направи това, най-вероятно е само с цел манипулация, за да ви хване отново в мрежата си.

Егоист. Егоцентричният мъж може да признае лошото си поведение, да изпита угризения и да положи съзнателни усилия да се промени. С течение на времето той може да порасне и искрено да се извини и да промени поведението си.

6. Провокиране на стрес

Още: Как нарцисистът ще си отмъсти, ако една жена си тръгне

Нарцис. Тези, които живеят с нарцисисти, често изпитват хроничен стрес, винаги са на ръба, винаги са нащрек и се опитват да предвидят следващия си ход. Това състояние може да причини дългосрочни здравословни проблеми на хората наоколо.

Егоист. Лошата връзка с такъв човек може да предизвика стрес, но не винаги води до трайно повишаване на предишната бдителност. В този случай, реакцията на тялото към стрес в някой наблизо може да бъде ситуационна, а не хронична.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес