Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 трика, с чиято помощ бананите ще останат свежи по-дълго

22 февруари 2022, 19:20 часа

Бананите са от плодовете, които най-бързо се развалят. Но с помощта на тези 6 трика може да запазите свежестта им за по-дълго.

1. Окачете ги

Бананите започват да зреят в момента, в който се откъснат от палмата. Стъблото им започва да отделя етиленов газ. Но ако ги окачите зреенето им ще се забави. Разбира се, може да импровизирате, правейки своя собствена конструкция, но може да използвате и специална поставка. 

2. Купете зелени банани

Когато купуваме банани винаги избираме тези, които са жълти на цвят. Просто те изглеждат най-вкусни! Но е много по-добре да изберете зелени банани. По този начин ще успеете да ги съхраните за по-дълго време.

3. Увийте дръжките им в найлоново фолио

Ако увиете края на дръжката на бананите с найлоново фолио, това ще забави отделянето на етилен. Най-добре е всеки банан да е увит отделно. 

4. Сложете бананите в хладилника

Съхраняването на жълтите банани в хладилника удължава техният срок на годност. Но това не се отнася за зелените банани.

5. Замразете банана

В случая е по-добре предварително да нарежете банана. Това ще направи много по-лесно използването му след като го извадите от фризера.

6. Използвайте кутия за банани

Всеки е попадал в следната неприятна ситуация: слага банан в чантата си, но малко след това вижда, че той вече е потъмнял и омекнал. В случая на помощ идва специалната кутия за банани, която ги предпазва от натъртване.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес