Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 причини да ядете тази подправка всеки ден

22 септември 2024, 10:00 часа

В Югоизточна Азия тази яркооранжева подправка се използва като лекарство и до днес.
 
И така, какви са ползите от куркумата?

1. Намалява хроничното възпаление

Хроничното възпаление е един от най-наболелите проблеми на съвременната медицина. Така се нарича продължителната, излязла от контрол, но почти невидима отвън дейност на имунната система. Тя предизвиква:

Още: Защо опитните градинари изполват куркума в градината?

- Сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза;
- Метаболитни нарушения (метаболитен синдром) и затлъстяване;
- Различни видове рак.

2. Забавя стареенето и намалява риска от деменция

Оксидативният стрес, т.е. излишъкът на свободни радикали в организма, е фактор, който ускорява стареенето. Освен това свободните радикали, които увреждат клетките във всички органи и тъкани, са отговорни за повишения риск от сърдечносъдови заболявания, катаракта, различни мозъчни дисфункции и развитие на рак.

Куркумата е пълна с антиоксиданти - вещества, които неутрализират действието на свободните радикали.

Още: За какво е изключително полезен чаят от куркума

3. Бори се с депресията

Добавките с куркума или куркумин могат да бъдат отлични антидепресанти.

Например, има проучване, в което участват 60 души с депресия. Доброволците били разделени на три групи. На първата било предписано известното антидепресантно лекарство. На втората група била дадена добавка, съдържаща 1 грам куркумин. На третата група са дадени както антидепресантът, така и куркуминът.

След шест седмици лекарите прегледали участниците в експеримента. Оказало се, че състоянието на доброволците от първата и втората група се е подобрило в еднаква степен - т.е. куркуминът е бил не по-малко ефективен от промотираното лекарство. А най-добри резултати показала третата група.

Още: Експерти разкриват: Това е най-добрата подправка за здравето на червата

4. Подобрява артрита

Артритът е хронично възпаление на ставите. Едно проучване, в което участват хора, страдащи от ревматоиден артрит, установява: половин грам куркумин дневно облекчава болката и намалява подуването на ставите.

5. Предпазва черния дроб от увреждане

Съществуват доказателства, че редовната консумация на куркумин намалява риска и спира развитието на различни чернодробни заболявания. Това се отнася за неалкохолната мастна болест на черния дроб (куркумата забавя и натрупването на мазнини в този орган), фиброзата, цирозата.

6. Подобрява състоянието на сезонните алергии

Приемът на куркумин може да намали симптомите на поленоза: кихане, сърбеж, хрема, подуване.

На какво и на кого може да навреди куркумата

За жена с тегло 60 kg дневната доза куркумин е 180 mg, а за мъж с тегло 80 kg - 240 mg.

Струва си да се помни, че куркуминът е средно само 3% от теглото на куркумата на прах. Това означава, че същата хипотетична жена трябва да яде не повече от 5,5 г куркума дневно, а мъжът - не повече от 7,3 г.

За презастраховане обаче медиците препоръчват да се внимава повече:

Бременни жени. Възможно е да се консумират ястия с тази подправка. Не е необходимо куркумата да се приема само в лечебни дози - повече от 500 mg куркумин на ден. Това може да провокира маточни контракции.
Хора, които имат проблеми с жлъчния мехур. Куркумата може да влоши състоянието, особено ако имате камъни в жлъчката или блокирани жлъчни пътища.

Куркуминът намалява съсирването на кръвта, така че съществува риск от кървене.
Страдащи от диабет. В този случай подправката може прекомерно да намали нивата на кръвната захар.
Тези, които планират бременност или се лекуват от безплодие. Куркумата леко намалява нивото на тестостерона и намалява активността на сперматозоидите. В случай на недостиг на желязо в организма.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес