Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 нискокалорични храни, подходящи за лятото

05 юни 2024, 17:44 часа
Реклама

Лятото е сезонът на свежите, леки и жизнени храни, които не само ни разхлаждат, но и помагат за поддържане на здравословно тегло. Нискокалоричните храни са идеални през този период, тъй като осигуряват основни хранителни вещества без допълнителни калории.

Ето шест нискокалорични храни, идеални за лятото:

1. Диня

Динята е квинтесенцията на летния плод, известна с високото си съдържание на вода и освежаващия си вкус. Порция от една чаша диня съдържа само около 46 калории, което я прави удоволствие без чувство за вина. Тя е пълна с витамини А, В6 и С, както и с антиоксиданти като ликопен, които могат да помогнат за предпазване на кожата ви от увреждане от слънцето. Високото съдържание на вода също помага да се хидратирате през горещите дни.

2. Краставици

Краставиците са изключително нискокалорични - само 16 калории на чаша. Те са съставени предимно от вода, което ги прави хидратиращи и освежаващи. Краставиците са и добър източник на витамини К и С, калий и магнезий. Можете да се наслаждавате на краставици в салати, като хрупкава закуска или залети във вода за разхлаждаща напитка.

5-те най-добри летни храни, които всички обичаме

3. Плодове

Плодовете като ягоди, боровинки, малини и къпини са идеални за лятото. Те са нискокалорични - една чаша ягоди съдържа около 50 калории - и са пълни с фибри, витамини и антиоксиданти. Плодовете са универсални и могат да се добавят към кисело мляко, смутита, салати или да се ползват самостоятелно като сладка и здравословна закуска.

4. Тиквички

Тиквичките са универсален летен тиквеник, който може да се консумира суров или сготвен. Една чаша нарязани тиквички съдържа само около 19 калории. Тя е богата на витамини А и С, манган и фибри. Тиквичките могат да се спирализират на юфка, да се пекат на скара или да се добавят към салати. Тя е чудесна и за приготвяне на нискокалорични печива като хляб или мъфини с тиквички.

5. Домати

Доматите са друг основен летен продукт, нискокалоричен с приблизително 18 калории на средно голям домат. Те са богат източник на витамини С и К, калий и фолиева киселина. Доматите са богати и на ликопен - антиоксидант, свързан с много ползи за здравето. Те могат да се консумират сурови в салати, нарязани на сандвичи или използвани в различни готвени ястия като салса и сосове.

6. Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак, кейл и рукола са богати на хранителни вещества и с много ниско съдържание на калории. Например една чаша суров спанак съдържа само 7 калории. Тези зелени зеленчуци са богати на витамини А, С и К, както и на желязо и калций. Те могат да бъдат в основата на салати, да се смесват в смутита или леко да се задушават като гарнитура. Зеленолистните зеленчуци са многофункционални и могат да бъдат включени в почти всяко ястие, като осигуряват основни хранителни вещества, без да добавят много калории.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес