Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 начина да се отърсите от работния ден, за да не провалите вечерта си

28 октомври 2024, 19:00 часа

Ако мислено се подготвяте за следващата среща с мениджъра си или за това как да доусъвършенствате следващата презентация, докато миете чиниите, технически все още работите. Това не само може да ви стресира и изтощи, но и да ви попречи да присъствате пълноценно във всичко, което правите след работно време. Резултатът: Няма да сте толкова щастливи, спокойни и социални, ако умът ви е все още в работата.

По-долу ще откриете 6 начина да излезете от работен режим, за да можете да се наслаждавате на живота си.

1. Кажете на колегите си, че наистина се оттегляте

Още: Пожелания за колега: 61 забавни и страхотни поздрава

Макар че на някои работни места от служителите се очаква да отговарят на имейли незабавно и денонощно, в много случаи това всъщност не е изискване на работата и може би ненужно оказвате този натиск върху себе си.

Уведомете колегите си, че няма да сте на разположение вечер, а ако имат нужда от вас за нещо спешно, могат да ви се обадят, вместо да ви изпращат съобщения. По този начин ще бъдете по-малко изкушени да опреснявате електронната си поща или да проверявате Slack.

2. Направете сканиране на тялото си

Можете лесно да практикувате петминутно сканиране на тялото по време на пътуването си до дома, ако ползвате обществен транспорт. 

Още: СЗО: Добрата работна среда може да ни предпази от полудяване

Ето как работи това просто упражнение за осъзнатост: Обърнете внимание на всяка част от тялото си, от лицето до пръстите на краката, и забележете всички усещания, които изпитвате. Например: Чувствате ли раменете си напрегнати или челюстта ви е стегната? Къркори ли стомахът ви? Жадни ли сте?

Когато сте на работа, вероятно не сте в пълна хармония с тялото си. Може би сте се потопили психически в среща с висок стрес или сте се натоварвали физически на строителната площадка. Сканирането на тялото ви връща в настоящия момент: Вместо да размишлявате за лошата обратна връзка, която ви е дал шефът, например, сте принудени да се съсредоточите върху физическите усещания.

3. Изключете известията си

Ако не можете да чувате или виждате известията си, вероятността те да нарушат вечерята с партньора ви или вечерната ви разходка ще бъде по-малка. Проучвания показват, че известията разсейват вниманието: Дори и да не отговаряте на тях, самото им забелязване на екрана може да ви извади от момента. 

Още: Как да не прегаряме на работа: 7 ефективни правила за работохолици

Държането на тези нотификации далеч от погледа и ума ви дава възможност да се изключите и да прочистите главата си, в противен случай, все едно сте постоянно на повикване.

4. Подхранвайте поне едно от петте си сетива

Ако и вие сте погълнати мислено от работата си, включването на сетивата ви - зрение, мирис, вкус, слух и допир - може да ви върне в реалния свят, след като с часове сте общували с клиенти. Има много начини да направите това. 

Можете да си вземете душ или вана - или ако това ви звучи като задължение, просто плиснете гореща или студена вода върху лицето си. Запалете ароматна свещ или слушайте релаксиращ плейлист. Разходете се в парка или седнете на верандата. Целта е да се озовете в пространство, в което има някакъв сетивен преход между работата и дома.

В общи линии, като активирате сетивата си, пренасочвате вниманието си от натиска и изискванията на работата към, да речем, усещането за топла вода върху лицето ви или как вятърът се отразява на кожата ви. Това казва на мозъка ви на подсъзнателно ниво, че сте приключили с работата.

5. Позволете си да се отпуснете напълно

В зависимост от работния ви график може да е твърде късно за дрямка, но все пак може да ви е от полза да легнете в леглото или на дивана със затворени очи за 15 до 30 минути. 

Кратката умствена почивка може да бъде психически подмладяваща. Тя може да ви помогне да прочистите главата си и да спрете да се напрягате, поне за малко, за утрешните срещи.

6. Създайте си личен ритуал след работа

Друга стратегия, която може да ви освободи от напрегнатото ежедневие: Създайте си малък ритуал, който да очаквате с нетърпение след работа. Например, ако все още имате енергия за социални контакти, насрочете нещо, на което трябва да се явите, като например клас по керамика или йога. Тези дейности изпращат посланието, че не е необходимо да сме в „режим на оцеляване“ и сме в безопасност да си починем и да се свържем един с друг и със себе си.

Ако се чувствате особено изтощени, не полагайте големи усилия: Направете си чаша горещ билков чай, слушайте приятен, но забавен подкаст или се преоблечете в супер удобно облекло за почивка. Тези малки навици служат като напомняне, че работният ден е приключен. С течение на времето съзнанието ви ще свърже тази дейност с края на работния ден.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес