Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 места в света, които са строго забранени за жени

02 юли 2024, 21:11 часа
Реклама

Има няколко места по света, на които на жените е забранено да влизат или се сблъскват със значителни ограничения поради културни, религиозни или традиционни причини. Тези ограничения често отразяват дълбоко вкоренени вярвания за ролите на половете и обществените норми. Ето шест такива места:

Планината Атон, Гърция: Известна като Света гора, планината Атон е автономна монашеска държава в Гърция. В нея се намират 20 източноправославни манастира и се смята за едно от най-свещените места в православното християнство. В продължение на повече от хиляда години на жените е забранено да влизат в планината Атон, тъй като се смята, че присъствието на жени ще застраши обета за безбрачие на монасите и ще ги отклони от духовните им занимания.

Мека и Медина, Саудитска Арабия: Тези два града са най-свещените места в исляма и са забранени за немюсюлмани. Освен това на жените, които не са мюсюлманки, не е позволено да влизат в тези градове. Това ограничение се налага, за да се запази религиозната святост на тези места и да се гарантира, че само мюсюлмани участват в поклонението (хадж) и други религиозни дейности, извършвани там.

10 професии, забранени за жени в Русия

Храмът Сабаримала, Индия: Храмът Сабаримала се намира в южния щат Керала и е посветен на Господ Аяппа. До неотдавнашното решение на Върховния съд през 2018 г. на жените в менструална възраст (10-50 години) беше забранено да влизат в храма. Ограничението се основаваше на убеждението, че божеството, Господ Аяппа, е безбрачно и присъствието на жени в менструация би нарушило безбрачието му.

Сикстинската капела, Ватикана: Въпреки че на жените не е строго забранено да влизат във Ватикана или в Сикстинската капела, в исторически план жените са се сблъсквали с ограничения в някои области. Например до XX в. на жените не е било позволено да влизат в главния параклис по време на папски церемонии. Днес жените могат да посещават Сикстинската капела като всички останали посетители, но все още са изключени от определени роли и позиции във Ватикана.

Ултраортодоксални еврейски квартали, Израел: В някои ултраортодоксални еврейски общности в Израел има обособени райони, в които от жените се очаква да се обличат скромно и да избягват определени обществени места, като синагоги и религиозни събрания. Тези ограничения произтичат от тълкуването на еврейските религиозни закони относно скромността и разделението на мъжете и жените в религиозен контекст.

Какво е забранено на жените в арабските страни?

Остров Чеджу, Южна Корея: Тази популярна туристическа дестинация има малък брой села, в които на жените традиционно не се разрешава да ловят риба. Този обичай, известен като haenyeo, датира от векове и се основава на убеждението, че морето е свещено и трябва да се лови само от мъже. Въпреки това през последните години тези традиции бяха оспорени и някои жени станаха водолази haenyeo, преодолявайки тази полова бариера.

Тези ограничения подчертават пресечната точка на религиозните, културните и традиционните вярвания, които оформят обществата по света. Докато на някои места тези правила започват да се смекчават в отговор на обществените промени и правните предизвикателства, други остават дълбоко вкоренени в своите обичаи и вярвания, като по този начин запазват статута си на забранени за жени. Разбирането на тези ограничения дава представа за сложността на ролите на половете и религиозните практики в различните култури.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес