Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 лесни начина за преодоляване на хаоса в дома

26 юли 2024, 12:01 часа

От непокорни дрехи до измамни купчини хартия, ние се давим в неща. Нищо чудно, че скорошно проучване показва, че цели 54% от нас са затрупани от безпорядък. Ето лесни начини за преодоляване на безпорядъка — и намаляване на безпокойството, което идва с него.

1. Освободете се от чувството за вина, предизвикано от безпорядъка

Първата стъпка е да се освободите от всеки срам, който може да изпитвате относно това. Феномен, наречен ефект на подаръка, показва, че сме устроени да придаваме значение на нашите неща, дори ако сме ги съсипали. Просто знаейки, че нашият мозък ни принуждава да държим предмети, от които вече не се нуждаем, ще ни помогне да се откажем от самообвиненията и да изхвърлим повече от ненужните неща.

Психология на хаоса: 3 типа хора, в чиито домове винаги цари хаос

2. Задайте си три прости въпроса

Защо сега? Докога? Колко? Тези три въпроса ще ви помогнат да създадете пътна карта за премахване на бъркотията.

"'Защо сега?“ може да е, защото искате да изчистите миналото си и да създадете ново бъдеще.

„Докога?“ може да е, защото се готвите да се преместите след шест месеца или семейството ви гостува след няколко седмици. „Колко?“ може да се отнася за количеството неща, които искате да хвърлите, или колко помощ може да ви е необходима.

3. Изградете самочувствие за 15 минути

Ключът е просто да знаете своя праг на стрес. Задайте таймер за, да речем, 15 минути, за да ви помогне да работите върху задачата и да ви предпази от претоварване. Това изгражда увереност, която от своя страна изгражда смелост, която ви помага да правите все по-трудни неща.

4. „Пазарувайте“ гардероба си, за да победите безпорядъка

Вместо да минавате през всяка закачалка една по една, извадете всичко и „пазарувайте“ гардероба си. Запитайте се: „Бих ли купил това отново? Имам ли нужда от него, използвам ли го, обичам ли го?' Ако предметът не постави отметка в едно от полетата, хвърлете го.

5 неща в интериора, които създават хаос в дома ви

5. Лесно вземайте организационни решения

Безпорядъкът често е резултат от отлагане на решения от страх да не сгрешим. Лесното решение: „Обявете себе си за „главен решаващ“, след това групирайте подобни елементи и продължете бавно. Например, ако имате четири шпатули, запазете най-добрите три и хвърлете една или ако имате шест чифта черни дънки, задръжте четири и хвърлете два.

6. Подгответе сцената, за да завладеете безпорядъка

Често се чувстваме претоварени, защото се опитваме да разчистим нещата насред хаоса. Ето защо, трябва да се създаде „пространствена зона“. Просто вземете сгъваема маса или постелете чаршаф на пода и поставете 10 до 20 артикула – всичко от съдове до тоалетни принадлежности – и ги сортирайте. Чистото, специално пространство ви позволява лесно да видите какво искате да запазите и какво да хвърлите. Това е прост професионален трик, който ще ви помогне да почувствате лесното и професионално изживяване при разчистване.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес