Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 ежедневни навика, които състаряват лицето и шията

15 март 2024, 21:11 часа

Много хора знаят, че тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол могат да повлияят негативно на външния им вид. Има обаче и други на пръв поглед безобидни навици, които трябва да избягвате, за да запазите красотата си.

Често използване на смартфон

Оказва се, че джаджите влияят върху състоянието на кожата на лицето.

Когато човек гледа екрана на джаджа, вратът му е в неестествена позиция. Ако това продължи дълго време, съдовете се притискат, кръвообращението и изтичането на лимфа се нарушават. Стагнацията на течност води до увисване на кожата, което причинява двойна брадичка и птоза в долната част на лицето.

Подмладяване или състаряване: Какво червило да изберете на 30, 40 и 50 години?

Четене, докато лежите по гръб

След дълъг ден някои хора искат да се отпуснат в леглото с книга, но този навик може да се отрази негативно на външния им вид. Въпреки че позата е различна, ефектите остават същите.

Брадичката се притиска към гърдите, гърдите се компресират. Ръцете са под напрежение, което се предава чрез нервно-мускулната верига към горната част на гърба, а след това към врата и главата. В резултат на това се получава притискане на лимфните и кръвоносните съдове, което води до подуване, увисване на тъканите и загуба на яснота на контура на лицето.

Хиперактивност на изражението на лицето

Съвременните тенденции изискват активно да изразявате емоциите си, а не да криете всичко зад безразлично изражение на лицето, но и тук е важно да поддържате баланс. Постоянното мръщене, повдигане на вежди, свиване на устни не само изглежда неестествено, но и наранява лицевите мускули, които не са адаптирани към такъв стрес и театрални емоции.

В резултат на това възникват мускулни спазми, при които мускулните влакна са в състояние на свиване. Този проблем намалява площта на мускулната рамка, което води до образуване на „допълнителни“ гънки на кожата на лицето, а изражението на лицето става мрачно и уморено.

Тези навици водят до състаряване на кожата

Хронична липса на сън

Безсънната нощ винаги се отразява на външния вид на човек, но ако е еднократно събитие, тялото може бързо да се възстанови. Много по-лошо е, когато липсата на сън се натрупва за дълъг период от време.

Поради това тялото започва да произвежда хормона на стреса кортизол. Тялото възприема тази ситуация като екстремна и преразпределя ресурсите, увеличавайки храненето на жизненоважни органи за сметка на кожата и подкожната тъкан. В този случай лицето придобива неприятен сив оттенък, тонусът на кожата намалява и косата може да започне да пада.

Хипотермия

Хипотермията, особено през зимата, есента и пролетта, може да доведе до възпаление на ушите, носа и гърлото, проблеми с лимфните възли и мускулни спазми, което може да допринесе за подуване и деформация на тъканите на лицето. Това също може да доведе до загуба на коса.

Отказ от сутиен и неправилният му избор

Ако гърдите не се поддържат, гърбът започва да се извива. Подобни проблеми могат да възникнат, ако сутиенът е избран неправилно: презрамките са твърде тесни, прилягането е лошо.

Дори леко извиване на гърба променя позицията на лопатките. Те са свързани с подмандибуларната кост чрез скапуларно-хиоидния мускул. По този начин липсващ или неправилно избран сутиен нарушава напрежението на подмандибуларната диафрагма.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес